Бой за олио в Пловдив и в съботния ден, промоционалните бутилки се разграбват за минути (СНИМКИ) - DC news

Бой за олио в Пловдив и в съботния ден, промоционалните бутилки се разграбват за минути (СНИМКИ)

Отново бой за олио в Пловдив!

В супермаркет на известна верига в „Тракия“ олио на цена от 3,99 лв. за литър се изчерпа за минути, след като палет с кашончета, пълни с мазната течност, се разграбиха от пловдивчани.

Стигна се до блъсканица, само и само хората от тълпата да се докопат до заветните кашончета. Въпреки лимитът, определен от супермаркета – до 4 бройки на клиент, никой не се съобразяваше с това.

Подобна бе ситуацията и в хипермаркет на германска верига на Пещерско шосе. Паркингът на магазина беше пълен с коли още в 7.00 ч., когато започва работното време, а хората се блъскаха, за да се възползват от съботната олио-промоция по 2,99 лв. за бутилка от 1 литър, като лимитът бе 12 бутилки.

„Олиото беше изкупено докъм 8.00 ч. Беше страшно, такова чудо не съм виждала“, коментира една от служителките в хипермаркета.

Битките за олио в града под тепетата започнаха в началото на тази седмица,

след като репортажи по националните телевизии показаха новите цени на слънчогледовото масло в Хасково. За един ден цената на олиото скочи във всички магазини и супермаркети и в Пловдив, а притеснените пловдивчани започнаха да изкупуват наличните количества.

Трагедия: Възрастен мъж почина на опашка за олио в Бургас

В крайна сметка се стигна дотам, че при всяка промоция на олио, независимо каква е цената, хората започнаха да се презапасяват. В едни хипермаркети олиото се продава до 12 бутилки на клиент, в други – до 16 и т.н. Въпреки лимита обаче, мазната течност изчезваше за минути. И не само в малките разфасовки от 1 литър, но и в по-големите – от по 2 и 5 литра.

Независимо от факта, че слънчогледовата мазнина гранясва при по-дълъг престой и става негодна за употреба, хората започнаха да се презапасяват. Причината – изявленията на производители на олио, според които заради войната, цената на олиото на международните стокови пазари расте, тъй като най-големият производител на слънчоглед е Украйна.

Въпреки че България също произвежда слънчоглед, при това в достатъчни количества, за да задоволи пазара и фирмите-производители, цената на олиото тук също скочи, а кризата се усеща.

Припомняме, че още в първите дни на седмицата вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че ще се бори със спекулата, но тя се развихри навсякъде, тъй като борсовата цена също скочи.

Подобни статии

Top