Бойко Борисов на „Мал тепе“: Парите, които сега даваме за археология, ще се възвърнат

Гробен комплекс с такива размери до момента не е откриван на Балканите

Убеден съм, че в дългосрочен план парите, които сега даваме за археология, ще се възвърнат. Днес посетих могилата „Мал тепе“ край село Маноле, Пловдивско. Археологът доц. д-р Костадин Кисьов ме запозна с последните открития при разкопките на царската гробница. Гробен комплекс с такива размери до момента не е откриван на Балканите.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който днес посети археологическия комплекс. Той беше заедно с министъра на културата Боил Банов.

Пред министър-председателя Кисьов разказа, че могилата е с диаметър на основата 140 м и е висока 26 м. Предположенията на археолозите са, че тя е от средата на 3 век и в нея е погребан римски войнишки император.

Засега археолозите са разкопали само най-горния пласт като е разкрита 8-метрова стена.

Има обаче данни, че е възможно тя да е започната още в края на 1 или началото на 2 век от новата ера и да е вдигната за някой тракийски цар, който е бил наместник на римския император по нашите земи.

Около могилата е имало 450-метров зид, висок 2 метра, а на върха й е открито и древно гробище. Ако тези предположения се докажат, това превръща Малтепе в уникална находка, каквато няма по целия свят.

Министър-председателят Борисов остана възхитен от видяното и поръча работата да върви с пълна сила.

Подобни статии

Top