Бойко Борисов на оглед на Централна гара

На инспекцията на реставрираната гара  пристига и ресорният министър

Премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще посетят обновената Централна жп гара Пловдив.

Приемното здание е изцяло реставрирано и запазено в автентичния си вид от началото на XX век от концесионера на гаровия комплекс, като за целта от архив във Виена са взети чертежи на гарата от преди 130 години.

Инспекцията ще състои от 13.00 ч. на Централна жп гара Пловдив, бул. Христо Ботев 46.

Сградата на гарата е построена в бароков стил, проектирана е от италианския архитект професор Мариано Пернигони. Завършена е през 1908 г. Флорентинецът проф. Пернигони е проектант освен на Централна гара Пловдив, и на емблематичния хотел „Молле“ (1911), и на Мъжкия католически колеж „Св. Августин“, сега основна сграда на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Концесията предвижда изграждане на автогара, хотел, мултифункционален център с офисна и търговска част, зала за концерти и постановки, и голям паркинг. След възстановяване прочутата Царска чакалня заедно с несравнимите витражи също ще бъдат изложени за посетителите.

Инвестициите за реновирането на Централна гара-Пловдив са в размер на 13,5 млн. лева. Приходите за държавата от 35-годишната концесия ще бъдат 60 млн. лева.

Подобни статии

Top