Бойко Борисов няма да бъде депутат, Радомир Чолаков влиза в парламента от Пловдив - DC news

Бойко Борисов няма да бъде депутат, Радомир Чолаков влиза в парламента от Пловдив

ДПС вкарва депутат от града под тепетата

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов официално няма да е депутат. На заседание днес Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри заявления с искане за необявяване за избрани за народни представители в изборите на 2 октомври 2022 г., подадени от кандидати на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“.

Сред тези, които са подали заявление да не бъдат обявявани за избрани за народни представители, е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се отказва да бъде посочен като избран от два района – в София и Пловдив. Така в парламента влиза и четвъртият в листата за Пловдив – Радомир Чолаков. Иван Грънчаров и Иван Миховски, представители на коалиция ГЕРБ-СДС от Ловешкия МИР, също не желаят да бъдат посочвани като избрани за народни представители.

Николай Събев от листата на „Продължаваме Промяната“ в Русе също се отказа от своето депутатско място.

Припомняме, че вчера вечерта ЦИК обяви официално броя на получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, участвали в изборите за народни представители в неделя. Малко над 2.6 млн. гласоподаватели са участвали в предсрочния вот, посочиха от ЦИК. 87 хил. избиратели са посочили, че не подкрепят никого.

Очаквано, победителите от коалиция ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати в 48-ото Народно събрание. Но броят им ще бъде крайно недостатъчен за парламентарно мнозинство и сформиране на самостоятелно управление.

Ето и броят на получените мандати по реда на обявяване от ЦИК.

ДПС – 36 мандата ( 344 512 гласа)

“Продължаваме Промяната” – 53 мандата (506 099 гласа)

“Възраждане” – 27 мандата (254 952 гласа)

“Български възход” – 12 мандата (115 872 гласа)

ГЕРБ – СДС – 67 мандата (635 627 гласа)

“Демократична България” – 20 мандата (186 528 гласа)

БСП за България  – 25 мандата (232 958 гласа).

Имената на народни представители, които ще влязат в следващия 48-ия парламент, ще станат ясни най-късно до 9 октомври. След като ЦИК обяви разпределението на мандатите по партии и райони, всяка политическа формация трябва да излъчи необходимия брой кандидат-депутати.

Следващият ход ще бъде на президента Румен Радев. Предварителната заявка от „Дондуков” 2 е за евентуално свикване на парламента в края на следващата седмица.

За Пловдив ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ имат по три мандата, а с по един са Възраждане, БСП, „Демократична България“, БСП и „Български възход“ и ДПС.

Снимка: NOVA

Подобни статии

Top