Бойко Борисов: Няма да затягаме мерките за борба с коронавируса! (ВИДЕО)

Вирусът бил по-слаб, а болниците – с по-голям капацитет

Няма да бъдат затягани мерките за борба с коронавируса след новия рекорд със 132-ма заразени от днес. Това стана ясно след среща на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровската болница проф. д-р Костадин Ангелов, на която е била обсъдена актуалната ситуация с разпространението на коронавируса.

„Вирусът е по-слаб и болниците са с по-голям капацитет, подготвени сме технически и с медикаменти. Те дават някакви резултати. Ваксини и лекарства за коронавирус няма„, подчерта премиерът на брифинга.

По думите на шефа на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов в момента болниците у нас разполагат с всички медикаменти, които са разписани у нас и по света за лечение на коронавирус. Лечебните заведения имали достатъчно количества азитромицин, всички останали антибиотици, антимикробни препарати и т.н., поясни проф. Ангелов.

„Към днешна дата не считам, че трябва да се паникьосваме за това, че се е вдигнал броя на заразените, но настояваме да се спазва дисциплина“, категоричен беше Борисов.

„Ако сега вземем да затягаме мерките, ще се се стигне до паника и ще е по-лошо за икономическия ни живот. Тежко прекарват инфекцията много болни хора, които може би са щели да живеят още малко, но все пак те са били тежко болни. Така ми обясниха днес поне десетина лекари, които съм питал“, коментира още премиерът и добави: „Очаквам през зимата да се завиши заболяемостта. Виждам, че колегите полагат огромни усилия. Рязко се разминава мнението на медицинския персонал в Европа. Едните разсъждават като нас към днешна дата, другите – като нас преди два месеца. Някои са дълбоко карантинирани и ги е страх. Икономиките не могат да тръгнат, милиарди се заделят в по-мощните икономики, те произвеждат повече, но когато затънат, ние не знаем още дали през юли ще си приемем бюджета„, поясни той.

1 2

Подобни статии

Top