Бойко Борисов обяви как и с какви средства се реорганизира здравната система

Премиерът: Изправяме целия потенциал на здравната система срещу COVID-19, осигурихме още 81 милиона лева за допълнителни мерки. Ето какви са те

Пристъпваме към реорганизация на здравната система, спрямо плана, който сме изготвили. За целта осигуряваме допълнителен финансов ресурс в размер на около 80 млн. лв. за последните три месеца от годината. Парите, които сега отпускаме са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността. Отново подчертавам, че сме напълно мобилизирани и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина. Моля хората да се пазят.

Това обяви премиерът Бойко Борисов току-що. По думите му на днешното извънредно заседание на правителството, провело се онлайн, са взети следните решения:

До 50 млн. лв., ще се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус.

С 15  млн. лв. ще се  закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции. С тях ще тестват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове тип фургон.

Допълнително от резерви в бюджета на НЗОК се отпускат 16 милиона лева. 10 милиона се отделят за всеки общопрактикуващ лекар – 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. Личните лекари ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно. Отпускат се и 6 милиона за обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, както и в такива в по-големите градове на страната

В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол.

Подобни статии

Top