Бойко Борисов представя утре кандидата за премиер - DC news

Бойко Борисов представя утре кандидата за премиер

Избори през август без бюджет са катастрофа, посочи лидерът на ГЕРБ

ГЕРБ ще използва първия мандат за съставяне на правителство с техен премиер, предаде БТА. Кандидатът ще бъде представен утре в Народното събрание пред всички лидери на политическите сили. Това е решението на Изпълнителната комисия на партията, оповестено на брифинг от лидера ѝ Бойко Борисов. „Обръщам се към всички партии – избори през август, без бюджет, е катастрофа“, заяви той. „Категорично сме решени да направим правителство, каквото и да ни струва това“, подчерта Борисов.

„Слагаме мандата, търсим отговорните партии“, добави лидерът на ГЕРБ.

„Ще предложим безспорен премиер, изборът ни е за точния момент, верния момент, това, което българите очакват, а то е да се сложи ред в хаоса, да тръгнат еврофондовете и планът за възстановяване, правосъдната реформа, да се задействат процедурите за Шенген“, обясни Борисов.

Той не уточни дали номинацията за министър-председател е надпартийна или партийна фигура, но добави, че ще е гордост за България, гордост в Европа. Кандидатът, по думите на Борисов, ще бъде човек, който може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията в посока, в която всички очакваме.

Като подчерта, че ГЕРБ съзнават своята отговорност, както и негативите, Бойко Борисов се обърна първо към втората политическа сила в НС с предложението за програмно правителство върху изработените програми. Слагаме на масата програмата, така смятат, че трябва да се подходи от ГЕРБ.

За състава на Министерския съвет Борисов обясни: „Слагам празните имена на министерствата и тези, които се съгласят да имат споделена отговорност, споделяме имената на министрите. Не се борим за нито едно министерско кресло, нямаме изисквания към личностите в този кабинет дали са партийни фигури или експерти, важното е да си разбират от работата, подчерта лидерът на ГЕРБ. И върху това мисля, че може дори с колегите от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) да постигнем впоследствие и конституционно мнозинство, защото видно е, че трябва да се случи много бързо“, убеден и Борисов.

Самият кандидат за министър-председател щял да има свободата сам да посочи кои ще са министрите. За ГЕРБ обаче било неприемливо, например, в кабинета да влезе социалният министър, предложен от втората политическа сила в проектокабинета „Денков“ миналата седмица, защото е свързан с БСП.

„Към колегите от ПП-ДБ, ако правим с тях правителство, дали министрите са политици,  експерти, това се договоря, не ни интересуват квоти за когото и да е от нас, но правителството трябва да бъде подкрепено публично и от двете политически сили“, иска Борисов. „Ако не се случи, разчитаме на останалите партии да споделят тази отговорност, изтъкна той. Който го е страх от мечките, не ходи в гората, не се занимава с политика, концентрира се върху някой град, ако може да изкара кмет“, посъветва бившият премиер.

От партията смятат, че в сегашната ситуация да се говори за пълен мандат на правителство, е неразумно. Затова, според Борисов, то трябва да е с кратък хоризонт.

„Никой отговорен политик не може да остави следващите дни, месеци, хаосът в държавата да продължи, а парламентът да работи месец и нещо без да произведе нищо„, коментира още той.

По думите му няма вариант мандатът да бъде върнат неизпълнен на 15 май, когато ще им бъде връчен от президента Румен  Радев.

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ направят програмно правителство, Борисов гарантира, че страната ни ще бъде приета в еврозоната и в Шенген. „Този успех, обръщам се към тях, ще е толкова важен и голям за Българя, че някой кмет в повече е дреболия, народът ще оцени тези, които поемат отговорност, тези, които сложат партийните си интереси на заден план“, убеден е лидерът на ГЕРБ. „Ние нашата жертва ще я направим и народът ще я оцени“, обеща Борисов.

Според него президентът Радев е прав, когато казва, че партиите са страхливи, нерешителни, безотговорни, че  мислят само за своя интерес, какво ще направят на местните избори. „Само че, за да се стигне дотук, вината е негова“, посочи председателят на ГЕРБ.

Според „24 часа“ еврокомисарката Мария Габриел ще е кандидатът за премиер, който утре лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще представи в парламента. Медията се позовава на високопоставени източници в партията. В момента еврокомисарката е в София.

Подобни статии

Top