Бойко Борисов: Стойте си вкъщи и си цъкайте на приложението!

Мобилно приложение ще следи здравния ни статус

Мобилно приложение ще следи здравния статус на българите, съобщиха на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“ и други компании. Те представиха националната информационна система за борба с COVID-19.

„Разработили сме мобилна апликация, насочена към всеки един гражданин, като целта е гражданите да информират за здравното си състояние, а държавата да има проактивна функция.  В рамките на десет дни изградихме системата, като през първите 48 ч. реализирахме регистър на всички лица и всички заболели и тази информация по автоматизиран път достига до органите на МВР. В системата са предвидени възможности за множество интеграции с личните лекари, службите на МВР, Гранична полиция и Пожарна, както и с доброволците, за да може въведена веднъж информация, да се ползва от всяка една структура и така да се предприемат адекватни мерки.  Информацията може да се ползва и за анализи. Използва се софтуер за анализ на данните, какъвто се ползва също от Сингапур, Тайван и др. държави. Целта е да се вземат превантивни действия от държавата“, коментира Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“.

Апликацията дава информация за заразени, заболели и карантинирани

По думите му има възможност гражданите да виждат своя принос в приложението, а също да имат достъп ежедневно до информацията за карантинирани, заразени, заболели, която е качена, както и тя да се презентира в интерннет.

Според Пламен Цеков, от компанията, разработила мобилната апликация, всички компании, участвали в разработката, работят срещу символичната сума от 1 лв. „Цялата система струва 3 лева“, вметна министър-председателят Бойко Борисов. Цялата информация е абсолютно безплатна и мобилното приложение също ще бъде безплатно, подчертаха разработчиците.

Очаква се апликацията да бъде споделена от мобилните оператори, Google и Aple.

„Мобилното приложение може да се свали доброволно от всеки гражданин, за да споделя той своя здравен статус с Националния оперативен щаб, здравните власти и личния си лекар, така че те да знаят превантивно какво се случва при всеки един от потребителите с такова мобилно приложение. Целта е да може да вземат отношение, ако се наложи превантивно и проактивно по отношение на всеки един. Подаването на данни е изцяло на доброволен принцип, за да може доброволно всички да подпомогнем, за да се знае какво се случва и как се случват нещата. Да видим къде са зелените точки в България, за да ни подейства тази информация успокояващо“, поясни Пламен Цеков.

1 2

Подобни статии

Top