Бойко празнува днес, вижте кой още ще черпи

Честито на имениците!

Имен ден днес (28 март) празнуват Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка.

Най-широко прието схващане е, че името Боян има смисъл на „Войн“ и произлиза от думата „бой“ или битка и наставка „-ан“, която е общоприета за български и славянски имена. Други считат, че то идва от хуно-българското име „Баян“ известни са хан Баян, Бат-Баян, Баян I (562-602), първият аварски хаган, управлявал аваро-българския съюз и славяните в Панония и др. Трета теория е, че името произхожда от два езика: от прабългарски език, където името е военен командир, както и на славянската дума Бой.

Името Албена означава „хубава“ от египетското al-banni.  Свързва се още и със значението на прилагателното ален „червен“. Пожелателно име за здраве и красота. Това име придобива голяма популярност у нас, след като Йордан Йовков написва от разказа „Албена“.

Бойко произлиза от боя се, т.е. „да се боят от него“, „да бъде силен и властен“

Св. мъченик Боян – Енравота, княз Български е бил внук на хан Крум. След смъртта на хан Омуртаг на трона седнал най-малкия му син – Маламир. Неговия брат, Енравота-Боян, под влиянието на думите на Кинам се заинтересувал от християнството и впоследствие тайно бил покръстен. Това възмутило езичника Маламир, който предизвикал брат си да се откаже от новата си вяра. Боян отстоявал вярата си, изнесъл вдъхновен реч как християнството ще се шири по българските земи, ще бъдат изграждани храмове, а езическите богове ще бъдат забравени. Маламир издал смъртна присъда за брат си, който бил посечен през 833 г. Пророчеството на светеца се изпълнило през 856 г. при управлението на цар Борис.

 

Подобни статии

Top