Бойко Рашков дава Иван Гешев на прокурор заради разгласяването на СРС-та

Бойко Рашков и Янаки Стоилов днес бяха изслушани в парламента

„Благодаря за поканата, защото това е един много важен въпрос. Материалът, внесен от Янаки Стоилов е подготвен лично от мен и това не е политически документ. Той е подготвен миналата година и е предшестван от сигнали от множество адвокатски съюзи“. – Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване в Народното събрание.

По думите му на тези сигнали ВСС не е обърнал никакво внимание и сега, когато е част от искането за освобождаване на главния прокурор се казва, че са с изтекъл срок на годност.

Той подчерта, че миналата година аз не съм бил член на политически кабинет.

„Миналата година аз не съм бил член на политически кабинет. Когато обсъждах дали да внеса искането, трябваше да го съгласувам с правосъдния министър, но нямах илюзия, че към онзи момент той ще го внесе във ВСС. От момента на включването ми в служебния кабинет му предложих това искане да стане след изборите“, обясни Рашков.

Той обясни, че сигналът срещу главния прокурор Иван Гешев е ориентиран към поведението. „Още от преди стъпването му в длъжност пристигнаха множество сигнали и към президента и към ВСС, но никой не обърна внимание на тези сигнали. След назначаването му се натрупаха множество факти“, допълни министърът на вътрешните работи.

„Ще обърна внимание на свободното и несъобразено със закона изнасяне на данни от страна на Иван Гешев, събрани със специални разузнавателни средства (СРС). На юристите е ясно, че такива данни не могат да се изнасят свободно. Разгласени са публично по разпореждане на главния прокурор“, каза още Рашков.

„Данните, събрани със специални разузнавателни средства, могат да се използват само за наказателното производство и за опазване на националната сигурност, а лицата, на които са известни факти от тях не могат да ги разгласяват. По разпореждане на главния прокурор такива СРС-та се разгласяват. И то когато питаше Конституционния съд дали президента има имунитет. Защо Гешев направи това? Заради конфронтацията с президента, която възприе от бившия министър председател“, заяви Бойко Рашков по време на изслушването с в парламента заради вчерашното заседание на ВСС.

„Друга процесуална цел не виждам да има. Такова поведение е инкриминирано според НК„, посочи вътрешният министър.

Той е категоричен, че никой няма право да излага подобна информация публично, защото „засяга интересите и на онези граждани, които нямат връзка с каквото и да било престъпление“.

„В нашия наказателен кодекс е инкриминирано разгласяването на СРС-та. В съдебната практика има случаи на осъждане на лице за това престъпление. В конституцията е посочено, че България е правова държава. Ако един е осъден за престъпление, а друг е извършил същото, дали не трябва да се образува и срещу Гешев? Такова няма. Въпреки че Конституционният съд разясни, че всеки прокурор може да започне такова производство. Нито един прокурор не прояви такъв кураж. Затова аз ще сезирам прокурор, за да видим прокуратурата ще реагира ли на подобен сигнал“, каза Рашков.

Повод за изслушването е искането във Висшия съдебен съвет (ВСС) на правосъдният министър Янаки Стоилов мандатът на главния прокурор Иван Гешев да бъде предсрочно освободен. По-рано министър Рашков обяви, че има данни, че „с действията си Гешев е компрометирал честта на прокуратурата“.

Вчера ВСС отхвърли искането на Стоилов. По искането без прецедент магистратите трябваше да решат дали да започнат процедура по отстраняване на главния прокурор. След 7-часово заседание искането за отстраняване беше отхвърлено като недопустимо.

Източник: DarikNews и „24 часа“

Подобни статии

Top