Бойко Рашков: Кой разреши на регионалния директор на полицията в Пловдив неплатен отпуск?

В неплатен отпуск били и шефове на ДАНС

Ръководни кадри в системата за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември, след като е било назначено служебното правителство. Това заяви в ефира на bTV служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му излезлите в отпуск са „прекалено много на брой“. Сред тях бил и регионалният директор на полицията в Пловдив.

„Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи в длъжност служебният кабинет? Знаете ли, че службите за сигурност у нас са излезли в неплатен отпуск до месец септември? Пита се в задачата: Кой им е позволил да получат този отпуск?

Регионалният директор на полицията в Пловдив, всички ръководни и длъжностни лица в системата за сигурност у нас в момента са в неплатен отпуск. А кой им е разрешил, при положение, че те са на пряко подчинение на министър-председателя? Не на този, на предишния. Оставям на вашите зрители да си отговорят сами. Държавата в момента е без ръководства на службите за сигурност. Тези служби са се самообезглавили“, обяви Рашков и допълни: „За два дни не можем да проверим всички болнични, дали са фалшиви“. 

Той добави, че хората на възлови длъжности в системата са назначени от предишната власт.

Рашков отхвърли обвиненията, че уволненията в МВР са чистка и каза, че не е бил наясно, че едното от отстранените от длъжност лица – Бойко Славчев, е свидетел по делото с джиповете и президентския секретар Пламен Узунов. „Сега ще има повече време да бъде свидетел“, добави той.

„Доколкото знам (това дело – б.р.) не се движи, стои в момента в прокуратурата с политическа цел. То може да се приключи много бързо, но това не се прави. Целта е политическа“, заяви вътрешният министър.

„Българският избирател иска промяна и ще я получи. Тази промяна не може да се реализира без смяна и на ръководители в отделните ведомства“, добави той.

Рашков съобщи, че в министерството ще има още смени на служители поради несправяне с работата и нарушения.

„Когато в МВР има информация, че в някои населени места на последните избори са получени 95-98% от гласовете само за една партия под строй и това се повтаря непрекъснато, възниква естествено съмнение, как се получава така. Включително имам данни и информация за осигуряване на възможност за преминаване през границата на мигранти. Имам информация, че високопоставени ръководители са ползвали служебна кола, с която са катастрофирали в почивен ден, без заповед за командировка, заедно със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител.

Включително, след като приключи проверка, която съм назначил, че в някои регионални дирекции на вътрешните работи се съхраняват все още машини за гласуване, които са били транспортирани за 4-ти април. Трябва да проверим какво правят тези машинит там. Кой им е разпоредил да се съхраняват и кой го еразпоредил, могат ли да бъдат манипулирани?“, заяви още служебният министър.

„Някой трябва да носи отговорност. Полицейски шефове са осигурявали купен вот на изборите, вместо да му противодействат. Последният сигнал за това е от събота за район, който е близо до София“, каза още служебният министър и силов вицепремиер.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top