Бойко Рашков сезира шефа на НСлС за главиня прокурор Иван Гешев

От Националната следствена служба обявиха, че твърденията на вътрешния министър са от компетенциите на спецпрокуратурата

Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков е изпратил сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Това стана ясно след церемония по награждаването на директори на областни дирекции за добро изпълнение на служебните им задължения. Пред журналисти шефът на МВР обясни, че иска разследване на начина, по който държавното обвинение е публикувало събрани със СРС материали и е редактирало съдържанието на разговори между различни лица.

„Днес изпратих част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет и който материал всъщност беше отказан да бъде разгледан по същество от ВСС. Аз отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагане на специални разузнавателни средства, както и други материали, установени при разследването на определени случаи. Има основание с този въпрос да се занимае Националната следствена служба, поради което аз изпратих обособения материал в тази посока на заместник главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов“, посочи той.

Той посочи, че се надява в Националната следствена служба, където „има доста качествени следователи, да проведат разследване и да се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор, или не, и ако се даде отрицателен отговор на този въпрос, какви ще са мотивите за това“. 

„Виждам, че има опоненти по този въпрос, включително и изказване от членове на ВСС, които гледат на този въпрос от ъгъла на защита на Иван Гешев“, допълни той.

„Както знаете беше отказано този материал да бъде гледан по същество от ВСС. Аз отделих част от него, който се отнася до незаконосъобразно публикуване на в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагането на специални разузнавателни средства“, заяви Рашков.

„С нетърпение ще очакваме решението на прокуратурата и по този казус, за да е ясно решението на КС, че всеки български прокурор може да разследва главния прокурор – трябва да проверим как стои този въпрос не от височината на КС, а в погледа, намеренията и познанията на прокуратурата. Дали ще може всеки прокурор, на който бъде възложен този случай, да прояви кураж и да започне досъдебно производство срещу главния прокурор – дали е реално недосегаем, въпреки че юридически не е недосегаем“, заяви Рашков.

Националната следствена служба нямала правомощия да образува досъдебни производства

В същото време от Националната следствена служба съобщиха, че при тях е постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков, съдържаща твърдения за извършени от главния прокурор на Република България деяния, съставомерни по чл. 145а от НК, по чл. 285 от НК, по чл. 287а, т. 2 от НК и по чл. 360 от НК.

Посочените състави са от компетентността на Специализираната прокуратура, с оглед на което информацията е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура.

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е  единствено и само в компетентността на прокурор.

Подобни статии

Top