Бойко затвори кариерите над Белащица (СНИМКИ)

Кметът на „Родопи“ с правомощия да ги санкционира, ако отворят неправомерно

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков затвори преди минути двете кариери над Белащица. Това предаде репортер на DCNEWS от място. Станков бе на спешна проверка на кариерите след протеста днес на жители на селата от родопската яка срещу двете предприятия за добив на инертни материали.

Заедно със зам.-министъра на енергетиката на място бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, както и част от протестиращите.

На изпълнителните директори на двете кариери бяха връчени две постановления за затварянето им, издадени от премиера Бойко Борисов. Причината, която се посочва в постановленията е нарушаване на екологичното равновесие в близките села, запрашаване на въздуха, както и замърсяване на околната среда.

Десетки с плакати на протест пред община „Родопи“ заради кариерата край Белащица (СНИМКИ)

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов пък получи от зам.-министъра документ, с който може да упражнява пълен контрол върху двете кариери, ако се стигне до нерегламентирано възобновяване на работата им. В такъв случай той има правомощия да ги санкционира.

Припомняме, че днес сутринта десетки жители на Белащица и околните села излязоха на протест пред сградата на община „Родопи“ в Пловдив с настояване двете кариери да спрат работа.

Подобни статии

Top