Братя от Асеновград измамили 13 души в Пловдивско, задържани са - DC news

Братя от Асеновград измамили 13 души в Пловдивско, задържани са

Йордан и Запрян Налбантови мамили хората с кредити за телефони, закупуване на техника и др.

Пловдивската районна прокуратура задържа двама братя от Асеновград, извършили множество измами, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

48-годишният Йордан Налбантов и 52-годишният му брат Запрян измамили 13 души, като ги ощетили с около 45 000 лв. Измамите са извършени в периода от месец април 2015 г. до месец декември 2021 г., в Асеновград, Пловдив, Хисаря, Видин и пловдивското село Брестник, при условията на продължавано престъпление и при опасен рецидив.

По делото е установено, че обвиняемият Йордан се свързал с част от пострадалите хора и ги убедил да сключат договори за кредит на тяхно име за закупуване на скъпи мобилни телефони. Той обещавал, че ще плаща вноските по заемите, но трябва да му предадат апаратите. След като се сдобил с мобилните телефони, Налбантов прекъсвал връзката с пострадалите.

Събрани са доказателства, че Йордан Налбантов извършвал измами и по още една схема. Той твърдял, че заедно с брат си често пътували до Дания. Оттам доставяли техника на изгодни цени. За целта Налбантов вземал капаро от различни лица. Впоследствие той обаче не доставял обещаните стоки, измислял различни причини за това и прекъсвал връзка с клиентите.

В началото на месец декември 2021 г. двамата братя обещали на 28-годишна жена да продадат кучето й в Дания за 2000 лева. Взели животното, но след това не й заплатили дължимата сума и преустановили връзка с нея.

Разследването по случая е започнало през месец юни 2021 г. след като една от пострадалите жени е подала сигнал в полицията за измама със закупуване на телефон с кредит. Досъдебното производство се води в отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Установено е, че извършените измами са общо 30.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес, 24 февруари 2022 г., Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в Районен съд-Асеновград за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Мярката ще се гледа в Асеновградския съд в 14.00 ч.

Подобни статии

Top