Браво! На 36 години Ивет Лалова на финал на 200 м на световното в Катар (ВИДЕО)

Тихомир Иванов остана едва 16-и в скока на височина при мъжете на Световното първенство по лека атлетика

Ивет Лалова се класира за финала на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Доха.

Българката бяга във втората полуфинална серия на 200 метра на Световното първенство в Доха. Българската лекоатлетка спря хронометрите на 22:58 секунди, което я нареди на 3-ото място в серията.

В трите полуфинални серии за финала се класира първите две атлетки от всяка серия и двете най-добри времена. За наша радост Ивет се класира за финала по време.

Тя ще бяга за трети път за медалите на 200 метра на Световното. Преди това Ивет влиза във финала през 2011-а и през 2015-а година.

В нейната серия първа завърши Бритъни Браун от САЩ с 22. 46 секунди, следвана от Тайния Гатиер (Бахамски острови), която завърши с 22.57 – нейно лично постижение за годината.

Лалова е със 7-о време от осемте финалистки, като след нея е Джина Бас от Гамбия. Най-доброто време е на Дина Ашър-Смит (Великобритания) с 22.16, следвана от Браун.

Финалното бягане е тази вечер от 22:35 часа.

„Стискайте палци да направя едно хубаво бягане утре и да зарадвам всички българи. Благодаря за подкрепата“, коментира радостната ни атлетика.

„Много съм щастлива – това ще е трети финал в моята кариера и втори на 200 метра.“

След като в понеделник Мирела Демирева остана далеч от медалите и завърши десета в скока на височина, снощи и звездата ни при мъжете Тихомир Иванов разочарова. Българинът не успя да преодолее 229 сантиметра и остана 16-и с резултат от 226 см, далеч от квалификационната норма от 231 см.

Иванов имаше трудности и на предишните височини като на 2,22 направи един фаул, а на 2,26 се измъкна от трети опит. На 2,29 обаче последваха три неуспешни опита и отпадане от надпреварата.

“Не това беше моят план за състезанието. Определено бях настроен за скокове над 230 см. Единствено ме е яд, че летвата не поиска да остане на 229 см и това е… Не мисля, че нещо фатално се случи по време на квалификацията. Накрая скоковете ми бяха едни и същи, бях отгоре над летвата, усещах се много над нея, но правех някакъв минимален контакт при слизането и тя не поиска да остане нито един път.“

„Условията на стадиона са идентични с европейско състезание. Вътре на пистата изобщо не се усеща тази жега, тази влажност. Когато си на пистата, не можеш да кажеш, че си в Доха – до толкова са приравнени климатичните условия. Усетих много добре пистата. Днес за първи път стъпих на нея и ми се получаваха добре скоковете. Яд ме е, че няма отново да скачам. Хвърлихме толкова много труд и заслужавах да съм на финал.“

„Сезонът наистина е изключително дълъг. Като се върна назад, когато започнахме да си правим плана къде ще скачаме, къде ще се подготвяме – това беше април, а сега сме октомври. Аз определям сезона като успешен за мен. Знам, че много хора очакваха да се класирам на финала, аз също го очаквах. Знаех, че няма да е лесно. Но за мен това е един успешен сезон, имайки предвид, че миналата година пропуснах целия летен сезон и сега успях да се кача над 230 см, няколко пъти скачах и над 230 см. За мен е плюс. Най-важното е, че си тръгвам здрав от тук и това ще окажа важно влияние за следващия сезон, в който има световно в зала. Ще насоча подготовката за него и за Олимпиадата”, каза Тихомир Иванов пред BGathletic.com в Доха.

Снимка: Getty Images

Подобни статии

Top