Брекзит преразпределя местата в ЕП

От 1 февруари евродепутатите ще са с 46 по-малко

От 1-ви февруари, след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, Европейският парламент ще има 705 места, a не предишните 751, съобщиха от Пресслужбата на Европарламента в София. От общо 73 места на Обединеното кралство, 27 са преразпределени на други държави членки, като останалите 46 ще бъдат запазени в резерв за възможни бъдещи разширявания на ЕС.

Преразпределението на местата гарантира, че нито една страна на ЕС няма да изгуби от това, докато някои държави членки ще получат от едно до пет допълнителни места, за да се компенсира недостатъчното им представителство след демографските развития в тези страни. Новото разпределение на местата взема предвид размера на населението на държавите членки, както и необходимостта от минимално представителство за европейските граждани в по-малките страни.

Принципът на „регресивна пропорционалност“ означава, че по-малките страни имат по-малко членове на ЕП в сравнение с по-големите държави, но също така, че евродепутатите от по-големите страни представляват повече граждани от техните колеги от по-малките държави.

Подобни статии

Top