Бременна и възрастен мъж са тествани за коронавирус в Асеновград, пробите са отрицателни

25 души са поставени под карантина

Двама асеновградчани са изследвани за коронавирус, като пробите им са отрицателни. Това съобщи управителят на МБАЛ Асеновград д-р Иван Червенков, по време на заседание на кризисния щаб към община Асеновград за подпомагане на населението в условията на извънредно положение.

Единият пациент е била ббременна жена, а другият – мъж над 70 години.  Карантинираните към днешна дата в Асеновград са 25 души.

Управителят на болницата е направил заявка за закупуване на бързи тестове за коронавирус, които са се ползват при нужда от Спешното отделение.

МБАЛ – Асеновград е в готовност да оказва първа помощ в случай на установен случай на коронавирус в града, след което пациентът ще бъде транспортиран със специален транспорт и оборудване до пловдивска Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“. За медицинския персонал са осигурени предпазни маски, ръкавици и облекла.

Общината има готовност за подпомагане на гражданите

„За първи път виждам такова обединение на човечеството в битката срещу глобален проблем. Днес от хората не се изисква нищо друго, освен да не се събират на групи, да стоят далеч един от друг, да не излизат, ако нямат работа навън. Апелирам и родителите да не събират децата си по детските площадки, тъй като ситуацията е наистина сериозна“, призова кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

Продължава предоставянето на безплатна храна по проекта „Топъл обяд“. Дейностите ще бъдат изпълнявани по график, както досега, като са предприети необходимите санитарно-хигиенни процедури, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Гражданите трябва да се съобразяват с въведения ред, с цел безопасността както на персонала, така и на потребителите. При нужда от съдействие и за въпроси по отношение на включване в социалната трапезария, може да позвъните на 0893 772 773.

Община Асеновград има готовност да помага на нуждаещи се възрастни и трудноподвижни хора, за които е необходимо да се пазаруват хранителни продукти и лекарства. Ще бъде сформиран екип от доброволци, които ще подпомагат дейността на „Домашен социален патронаж“. Списъкът с хората, които желаят да помагат доброволно на възрастни и нуждаещи се, ще бъде съгласуван с РУ – Асеновград.

Всички хора, които имат нужда, ще получат подкрепа и помощ. Те могат да позвънят за това, на телефон 0896 893 765 от 08:00 ч. до 17:00 ч. На същия телефон и доброволци могат да получат информация как да се включат в подпомагането на гражданите. Доброволците ще имат за задача да почистват, пазаруват или носят храна на нуждаещите се.

„Домашен социален патронаж“ разполага с медицински персонал, психолог и социален работник, които са на разположение при необходимост. С цел спазване на разпоредбите и избягване струпването на много хора на едно място, ще се увеличи часовия диапазон за предоставяне на храна и при двете гореспоменати организации.

Медицинските сестри от учебните заведения ще бъдат включени в комисии и работни групи по извършване на проверки по отношение на контрола за изпълнение на разпоредбите от здравното министерство. Само през последните два дни на собственици на обекти са връчени 195 броя предписания. Работните екипи ще обхождат непрекъснато търговски обекти и обществени места, като ще следят да не се струпват групи от хора на едно място. През неделния ден от тези екипи са извършени проверки на общо 46 обекта в града.

В хранителните магазини на територията на община Асеновград е въведен ограничителен режим на работа. Осигурена е организация така, че да не се струпват повече от: 100 души в „Лидл“ и „Кауфланд“; 60 души в „Билла“; 20 души в „БББ“; 50 души в „Техномаркет“; „Юск“ и „Т-маркет“. За всички останали хранителни и нехранителни магазини ограничението е до 3-ма души, като следва да се спазват всички санитарно-хигиенни изисквания, съгласно предписанията на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Пловдив.

1 2

Подобни статии

Top