Бременната с мъжка рожба – с повече проблеми

Полът на бебето определя риска от усложнения

Ако жената носи в утробата си момче, ще има повече здравословни проблеми, отколкото, ако е момиче, твърдят изследователи от университета в Аделаида след анализ на 574 000 раждания, цитирани от noviteroditeli.bg

Учените търсили връзка между пола на бебето и най-честите усложнения по време на бременността – преждевременно раждане, високо кръвно и гестационен диабет.
Така установили, че момчетата по-често се раждат преждевременно.

Рискът момчето да се роди преди термина между 20 и 24-ата гестационна седмица е с 27% по-висок, през 30-33-ата седмица – с 24% по-висок, а между 34 и 36-ата – със 17 % по-висок.

Освен това 4 процента от бременните с момче развиват гестационен диабет – непоносимост към въглехидрати. За разлика от другите форми на диабет, при които панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, при гестационния е „виновна“ плацентата.

Тя снабдява бебето с храна, но също така произвежда различни хормони, които влияят на нормалния отговор на тялото към инсулина. Състоянието е известно като „инсулинова резистентност“ и през бременността често няма никакви симптоми. Затова бъдещите майки между 24-28-ата седмица трябва да се изследват за гестационен диабет.

Анализът на данните сочи също, че при бременни с момче рискът от прееклампсия е слабо повишен – едва 7,5 % . В това отношение женската рожба носи по-висок риск (22%).

Подобни статии

Top