Брестовица и Първенец посрещнаха президента Румен Радев, кметът на община „Родопи” подари на държавния глава лимитирана серия вино

Президентът беше специален гост на тържествата по повод 135 години Съединение

Сърдечно и топло жителите на двете родопски села Брестовица и Първенец  посрещнаха презинента на Република България Румен Радев. Държавният глава беше специален гост на тържествата по повод 135 години от Съединението на България.

Жители и гости го спираха буквално на всяка крачка. Едни, за да му благодарят , други го поздравяваха , но най-вече хората просто искаха да му стиснат ръката или да се снимат с него.

В Брестовица президентът откри барелеф на Апостола на свободата във Влаховата къща. Автор на творбата е художникът Жорж Трак.  Преди това държавният глава  изгледа възстановка, която разказа  как  Дякона  се е укривал тук, докато османските власти са го издирвали под дърво и камък.

„За мен е истинско удоволствие да бъда в този прекрасен край, където живописната планина се слива в плодородната равнина и тази среща хилядолетия наред дава буйно и вдъхновено вино, но и ражда хора, които през вековете съхраняват и предават българщината“, заяви държавният глава. „Благодаря за поканата и възможността да открием балерефа на Апостола на свободата. Именно дейците на Съединението предадоха истински смисъл на неговия завет – че трябват дела, а не думи. Искам да благодаря на всички инициатори за създаването на този балереф за това, че доказват, че ако в миналото Брестовица е била физическото убежище на Апостола, днес Брестовица е убежище на неговите духовни завети“, отбеляза Румен Радев.

При пристигането си за празника държавният глава беше посрещнат от кмета на община „Родопи” Павел Михайлов.

 „Днес поставяме началото на една  патриотична инициатива, която има за цел да  припомни корените на българщината, силата на народа ни през вековете, изпитанията и ценностите, завещани от дедите ни.  Общината ще финансира изработването на бюст-паметници и барелефи, които ще бъдат поставени на всички  обекти на територията на населените места, носещи имената на  националните герои на българската свобода Васил Левски и Христо Ботев”, каза кметът на общината и благодари на президента за приетата покана.

 

След възстановката президентът,заедно с кмета на Общината разгледаха Влаховата къща, която е строена през 1820 година и е  била собственост на голям местен  търговец на вино. По време на кратката обиколка Румен Радев беше запознат с историята на винопроизводството в село Брестовица, срещна се и със съвременни собственици на винарски изби.

Кметът на община „Родопи” подари на държавния глава специална лимитирана селекция вино, с марката Вила Юстина, взело престижното шесто място на световно изложение.

Пътят на президента мина и през  Първенец. Румен Радев отдаде почит към историческата роля на селото за Съединението. В миналото селото е носело името Дермендере, а именно в него е проведено заседанието на БТЦРК (Българския таен централен революционен комитет), на което се взема решение да се осъществи Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

„Днес хората ще се стекат в Пловдив за 6 септември, но Съединението минава през Първенец, затова и аз минавам от тук. Една от най-важните ми срещи на този свят за българите ден е с вас – потомците на онези сърцати българи от 1885 година, които доказаха, че не е задължително да си голям, за да се превърнеш в кръстопът на историята. Искам да ви поздравя, че пазите свято заветите на революционерите. Не трябва да спирате да разказвате на децата си, че Първенец е не само красив кът от България, но и живо огнище с дълбоки исторически корени, да им разказвате, че когато сме единни, стоящи здраво зад стремежа на нашия народ към свобода и справедливост – ние сме  способни да пишем най-светлите страници на историята. Ние сега имаме нужда от техните ценности“, заяви президентът Радев в словото си пред читалище „Съзнание”  в село Първенец.

1 2

Подобни статии

Top