Брестовица отново на протест заради мангана във водата

Недоволството се организира в социалните мрежи

Хората от пловдивското село Брестовица отново излизат на протест заради мангана в питейната вода. Те се организират в социалните мрежи, пишат читатели на DCNEWS.

„Уважаеми Брестовичани! На 16 януари в събота подгответе плакати и елате на центъра на Брестовица за покажем че немогат да се подиграват с една институция каквато е Брестовица, Брестовица е сила. Сами трябва да отвоюваме правото си на вода защото водата е живот. Те се се подиграват с нас. Чакаме 10 месеца решения получихме само обещания. Заедно ще успеем“, пише в пост Любомир Томов, който е начело на инициативния комитет на протеста, в групата „Село Брестовица“ във Фейсбук.

Протестът е насрочен за 11.00 ч. Хората са категорични, че ще спазят всички противоепидемични мерки и ще се събират на групи по 15 души. Предстои да бъдат изпратени уведомителни писма за протеста до Община Родопи и Областния кризисен щаб.

Хората протестират срещу цената на водата, която продължават да плащат, въпреки че тя е с наличие на манган. Последните проби сочат над 1 600 микрограма на литър, при норма 50 микрограма на литър.

Припомняме, че преди седмица от ВиК отново забраниха употребата на водата за питейни нужди и осигуриха водоноска в селото заради завишените стойности на манган в нея.

В същото време 1400 жители се включиха в подписка, където настояват водата да не се плаща като питейна. Тя е входирана до ДКЕВР, МЗ, МРРБ, ВиК-Пловдив и Басейнова дирекция, предава Радио Пловдив.

Подобни статии

Top