Британски министри тренират за погребението на Елизабет II

Трупът ú ще бъде изложен в Уестминстър за четири дни

Членове на британския кабинет за първи път са провели тайна подготовка за това как да действа правителството през 10-дневния национален траур, който ще бъде обявен, когато Кралица Елизабет Втора почине, съобщава в. „Сънди таймс“, цитиран от clubz.bg.

Дейвид Лидингтън, заместникът на премиера Тереза Мей, е председателствал заседание в четвъртък, в което са участвали министърът на вътрешните работи Саджид Джавид, лидерът и лорд-председател на Тайния съвет към Камарата на общините Андреа Ледсъм и министърът за Шотландия Дейвид Мънде.

Подготовката, наречена Касъл дав (Castle Dove) е била съсредоточена върху първия ден след смъртта на кралицата, като министрите е трябвало да решат кога премиерът да направи публично изявление.

Обсъждането на темата не е било предизвикано от някакви специфични безпокойства, свързани със здравето на кралицата, но се случи в седмицата, когато 92-годишната кралица Елизабет Втора пропусна служба в катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон, тъй като се почувствала зле.

В плановете на правителството се предвижда да се съберат около 600 представители на елита, в чието присъствие да бъде обявено името на новия монарх. Това трябва да стане в Бъкингамския дворец.

Трупът на Елизабет II ще бъде изложен в Уестмистърското абатство в продължение на четири дни.

Подобни статии

Top