Бронзово Европейско първенство за България! (СНИМКИ)

Боряна Калейн ще се готви спокойно за матурите

Три бронзови медала за България е равносметката от Европейско първенство по художествена гимнастика в Баку.

След като вчера отборът на България в състав индивидуалистките Боряна Калейн, Катрин Тасева и Невяна Владинова и ансамбъл – девойките (в състав Яна Момчилова, Моника Заркова, Маргарита Василева, Александра Кьосева, Жанина Георгиева и Карина Димитрова) завоюваха бронзов медал в отборната надпревара, днес Боряна Калейн, която направи изключително силно Европейско първенство спечели още два бронзови медала – във финалите на топка и на лента.

Боряна Калейн се окичи с бронз във финала на топка. Тя получи 21.800 точки за своето прекрасно изпълнение на „Аз съм беля”. Боряна бе оценена с 13.100 за трудност и 8.700 за изпълнение. Другата ни представителка във финала на топка Катрин Тасева завърши на 7-о място след неточности в съчетанието си.

Във финала на лента състезателката на Марияна Памукова завърши с трета с оценка – 19.750 точки след двете рускини Дина Аверина и Александра Солдатова. Катрин Тасева допусна неточности при последното си излизане на килима. Гимнастичката ни получи 17.750 точки за изпълнението си по музика от филма „Роди се звезда” и остана на 8-о място на този уред. Във финала на обръч Невяна Владинова и в този на бухалки – Катрин Тасева останаха на косъм от медала и се класираха на 4-то място.

Катрин Тасева завърши четвърта, след като допусна неточности в изпълнението си по „Think” на Арета Франлин. Кати получи 21.150 точки. Във финала на бухалки страната ни имаше само една представителка. Първите две места заеха двете сестри-близначки – съответно злато за Арина Аверина (23.200) и сребро за Дина Аверина (22.950). Бронзът е за Влада Николченко от Украйна (22.475).

Съвсем малко не достигна на Невяна Владинова за медал във финала на обръч. Грацията ни завърши четвърта с 20.700 точки – с 12.200 за трудност, 8.500 за изпълнение.

Боряна Калейн допусна грешка и завърши на 7-а позиция във финала на обръч с 19.700 точки. Златото на обръч е за Дина Аверина от Русия с 23.300 точки. Среброто е за Екатерина Галкина от Беларус, а на третата позиция е Никол Зеликман от Израел.

Така отборът ни ще се прибере в България с три бронзови отличия, а Боряна Калейн, която си носеше учебниците и в хотела вместо да почива учеше, сега ще се отдаде само на подготовката за двете матури, които ще държи през следващата седмица.

С гордост можем да кажем, че от много години не сме имали представителка, класирала се сред първите три в многобоя и макар, че тук медали за многобой нямаше, Катрин Тасева завърши с трети резултат, а Боряна Калейн е пета, което ни осигури две квоти за Еврошампионата догодина в Киев, което ще е и последна квалификация за Олимпиадата в Токио, а и двете български представителки ще участват в потока на най-силните – първите 12 гимнастички.

При малкия ансамбъл това състезание беше много трудно, те допуснаха грешки, имаха много наситени с трудности композиции и до Световното първенство за девойки, което ще е през месец юли в Москва им предстои много работа, за да покажат композициите си без грешки.

Подобни статии

Top