Броят домашните кучета в блоковете в Асеновград

Домоуправителите ще трябва да преброят кучетата в блока, да ги запишат в домовата книга и да ги отчетат в екологичния отдел на община Асеновград.

Заповедта е на ресорния заместник-кмет инж. Петър Бояджиев. Акцията е по настояване на Районната прокуратура за повишаване контрола над домашните любимци.

Домоуправителите трябва да направят това до края на месеца. Идеята е общината да знае каква е реалната бройка на кучетата, които се отглеждат в блокове и къщи.

Целта на проверката  не е да се налага глоба на хората, а да се напомни на собствениците, че трябва да регистрират своите домашни четириноги, заявиха от градската управа. Такса „куче” в Асеновград е 18 лева за цялата година, а срокът изтича на 31 март.

От налога по закон са освободени кастрирани животни,тези на инвалиди, служебни кучета, кучета, използвани от Българския червен кръст.

Само 40 са регистрираните през 2017-та животни в Асеновград. Освен това от миналата година стопаните са задължени да поставят и чип на своето куче, напомниха от общинска администрация.

Задължителното чипиране ще позволи да бъде търсена отговорност от собствениците, изоставили своите домашни любимци, а също така би предотвратило и кражбите на животни.

Регистрацията се извършва в седем дневен срок от придобиването му или на 4- месечна възраст от лицензиран ветеринарен лекар.

Подобни статии

Top