Броят контролно разписките от машинния вот в 65 секции в Пловдив и в 63 в областта

Две машини са извадени от употреба в Пловдив

С решение на ЦИК в 17 район – Пловдив област ще се извърши контролно преброяване на разписките от машинния вот в 63 секции, каза за БТА говорителят на РИК Иван Кърчев.

Петима членове на Районната комисия ще занесат протоколи за задължителното преброяване на контролните разписки. Причината за това, подчерта говорителят, е да се направи сверка за надеждност на машините.

По думите на Кърчев секциите, които ще се проверят, се намират във всички общини на Пловдивска област, с изключение на Лъки.

Междувременно в Пловдив също ще бъдат преброени разписките в 65 секции, съобщи пред Радио Пловдив председателят на 16-та РИК Спас Шуманов. Той  предупреди, членовете в СИК-овете, които ще трябва да броят разписки, да правят това внимателно и да отчитат преференциите. „Тъй като, ако преброените разписки в урната не отговарят на извлеченията от машината, ще има проблем с отчитане на вота“.

Две устройства за гласуване са изведени от употреба в града, след като специалисти от фирмата-доставчик, са потвърдили повредата. Там беше взето решение гласуването да продължи с хартиени бюлетини. Дефектиралите машини са от секции в районите „Южен“ и „Централен“, което създаде за кратко напрежение сред чакащите преди обед да гласуват. В 77 секция в „Южен“ за няколко часа сутринта блокира изборния процес, а пловдивчанинът Юрий Янакиев заяви пред Радио Пловдив, че три пъти са връща и не успява да гласува нито с машина, нито с бюлетина, което е скандално.

След като бяха подадени сигнали в ЦИК, гласуването в двете секции беше възобновено с хартиени бюлетини.

В Пловдив активността към 19.30 ч. бе 36,98%. Вижте я и по райони:

Подобни статии

Top