Броят на имплантираните пейсмейкъри спада в периоди на рестриктивни здравни мерки в страната

За първи път конгрес на Сдружението по електрофизиология и кардиостимулация ще се излъчва безплатно онлайн

Общо 6949 са пациентите, преминали през имплантация на устройство, стимулиращо сърцето, за периода август 2019 – юни 2021 г. Прави впечатление значителната редукция на броя имплантирани устройства в периода март-май 2020 г. и ноември 2020 – януари 2021 г. Това сочат данни от действащия в страната национален регистър на имплантираните пациенти, анализирани от кардио-специалисти в България.

„Цифрите показват, че пациентите се въздържат да търсят лекарска помощ, когато здравните мерки в страната са рестриктивни.  Това не трябва да се случва, защото отлагането във времето при пациенти със здравни проблеми, води само до задълбочаването им. Трябва да приемем, че животът на всички ни ще продължи с присъствието на COVID-19,  но профилактиката и редовните прегледи при специалисти трябва да са приоритет за болните“, заявява доц. Васил Трайков, председател на Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България.

3952 са извършените имплантации от август 2019 до средата на 2020 г. В следващите 10 месеца са имплантирани 2997 устройства. Най-голям брой процедури са осъществени при пациенти във възрастовата група 70-79 г. – 41,9 на сто от манипулациите. След тях са хората между 80 и 89 г. – 29,3% и 60-69 г. – 17,7% от общия брой поставени устройства. В групата под 40 години, проценът е под 1 или- поставени устройства на 69 пациенти. Във възрастовата група под 20 г. има само 2 имплантации – на пациенти на 17 и 18 г. Има и двама души над 100 г. с устройства, стимулиращи сърцето.

Данните са част от проучване на екип от кардио специалисти, целящо представяне на информация относно обема на дейността в електрокардиостимулацията в България за периода от 2019 до 2021 година.

Проучването е публикувано в навечерието на шестия пореден национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, който ще се състои в Пловдив, хотел Империал. Форумът ще се проведе от 29 до 31 октомври в хибриден формат, с присъствието на експерти от цяла Европа на живо и с онлайн включвания. За първи път в историята на реализирането на конгреса, организаторите взеха решение да предоставят безплатен достъп до всички сесии, чрез онлайн стрийм.

Снимка: bg.approby.com

Подобни статии

Top