Броят на заразените с коронавирус в страната расте, само днес има 20 нови случаи

В България за деня има 21 потвърдени случая на Covid-19 досега.

163 е общият брой на заразените в страната. Това оповести генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг от Военномедицинската академия.

От тях трима са починали и трима са оздравелите.

18 са новите случаи в София, а общият брой в столицата е 103 души. В Бургас има още 2 случая, контактни на първите и така общо случаите са 4.

В Пещера има един случай.

Средната възраст на починалите е 75 години, каза още генералът.

„В България има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика. Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора. Смъртността е по-малка“, каза той.

Той каза, че цял ден валят обаждания от възмутени граждани за безгрижието, което цари по столичните улици. И припомни, че само вчера в Италия са изгубили живота си над 600 души.

Ген. Мутафчийски каза, че няма информация за заразен с коронавирус в президентството.

„Засега все още вървим в ниската част на кривата, но започва да се разколебава това стабилно движение от вчера. Тоест вече имаме ясни признаци, че започваме да се качваме“, добави той.

С мерките, които взима правителството, се опитват да снижат плавността на пика.

„Пациенти, които са положителни, остават вкъщи и уведомяват личния си лекар, че са констатирани като положителни. Минималната симптоматика – едно гърло да го боли, температура, кашлица, не е основание, за да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи задух, това вече е от тревожните симптоми. Тогава трябва чрез личния лекар да се обадят и да пристигне линейка и екип да ги извозят. Бърза помощ знае в коя болница“, каза проф. Венцислав Мутафчийски.

Top