Броят пътниците по автобусната линия към „Баделема“ в Асеновград, натоварена била едва с трима души на ден

Едномесечен мониторинг на пътникопотока по най-новата автобусна линия в Асеновград започна градската управа.

Проверката тече вече втора седмица по настояване на превозвача „Автотранс 2000“. В официална кореспонденция до Общината той твърди, че линията е неефективна и нерентабилна, а броят на пътниците, които ползват автобуса е изключително малък. Затова само броени дни след старта от фирмата-изпълнител едностранно спряха автобусите по новата линия № 6.

Шестицата бе открита, за да обслужва жителите на квартал „Баделема“ и да осигури транспортна връзка с централната градска част, болницата авто и жп-гарата.

Като реакция от страна на Общината, фирмата изпълнител вече има отправено предупреждение за недопускане на подобни самоинициативни действия. Ако се установи рязко и трайно намаляване на дневния пътникопоток, Общината ще обсъди вариант за редуциране на графика, но няма да оставим нуждаещият се квартал от обществен превоз, още повече, че по договор фирмата подлежи и на санкции, ако се отклони от графика”, категоричен е кметът  д-р Емил Караиванов.

Проверката до момента е установила, че пътникопотокът по новата линия е изключително слаб. Дневно автобусът превозва една трима пътника. Повече хора ползват линията само в четвъртък, за да отидат на пазар, но броят им и в този ден не надвишава 10-сет човека, обясни заместник-кметът по транспорта Димчо Темелков.

„Целта ни е да установим прецизно каква е натовареността й, за да бъде оптимално полезна за гражданите, без да е икономически неефективна. Това съм разпоредил и очаквам резултат до 30 дни, в което време ежедневно се следи натовареността на линията с пътуващи асеновградчани”, коментира кметът д-р Емил Караиванов.

На този етап автобусът обслужва жителите на високия квартал „Баделема“ по график, но ако се наложи разписанието ще бъде променено или редуцирано.

Линия № 6 получи възлагане от страна на Oбщината преди малко повече от месец в пакет с линия №1 по схемата на градския транспорт на Асеновград. Шестицата е най-новата градска линия и стана факт като услуга след писмено настояване на жители на квартал „Баделема”.

Скоро след това обаче фирмата- превозвач като страна по договора самоволно  редуцира дневните си курсове с мотива, че няма пътникопоток и линията е икономически нерентабилна.

Последва проверка от страна на Общината, както и бяха поискани писмени обяснения за допуснатото нарушение от превозвача.

 

 

Подобни статии

Top