БСП, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме“ отиват на консултации с ИТН

Консултациите ще са публични и ще се проведат в парламента

Парламентарните групи на „БСП за България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ са получили официални покани за консултации с „Има такъв народ“ (ИТН) около сформирането на правителство. И двете формации потвърдиха, че ще се явяват на тях в събота. Консултациите ще са публични и ще се проведат в парламента, съобщи DarikNews.

От „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБНИ) настояват за публични преговори по подкрепата за сформиране на правителство, както и техните приоритети да намерят място в програмата на следващия кабинет. Те вече имат писмена покана от „Има такъв народ“, относно сформирането на правителство, неговият персонален състав и програма.

„Ние казахме ясно, че ангажимента, който сме поели за вдигане на доходите, преизчисляване на пенсиите, за подкрепата на младите родители и децата, че тези ангажименти трябва да намерят място в програмата на следващото управление„, коментира тя. Новината беше съобщена от Манолова пред журналисти в кулоарите на парламента.

„Ние сме готови за диалог. Разговорите между парламентарните групи са необходими и задължителни, за да намерим необходимия път, така че да не оставим страната в следващите месеци без стабилно управление. Ще участваме в тези разговори“, коментира Манолова.и уточни, че няма да подкрепят управление с участието на ГЕРБ и ДПС.

„Ще настояваме ревизията на предишното управление да продължи и за съдебна реформа, което е общ ангажимент с партиите на протеста – „Демократична България“ и „Има такъв народ“, което да върне у гражданите чувството за справедливост и да ограничи неограничената власт на главния прокурор. Ние не желаем постове и позиции, не желаем да участваме в парцелиране на властта. Ще чуем и за персоналния състав, програмата е важна, но е още по-важно и какви хора ще я изпълняват. Ние вече сме внесли законопроект за преизчисляване на пенсиите. Затова са разговорите, за да се изчистят спорните моменти. Тук ще се носи политическа и морална отговорност за неизпълнени ангажименти, които са били поети“, посочи тя.

„Ще настояваме преизчисляването на пенсиите да се случи веднага – не пенсионерите да чакат 1 януари, 1 юли. Хората трябва да усетят промяната по джоба си, а пенсионерите имат от подкрепа. Пари в бюджета има – прихода над 1 млрд. Лева. Тези пари трябва да бъдат насочени веднага към българските пенсионери. Решение за преизчисляване на пенсиите може да влезе в сила примерно още от първи октомври“, заяви още Манолова.

По-късно и лидерът на БСП потвърди, че са получили покана от „Има такъв народ“ за консултациите по отношение на съставяне на правителство.

„Днес получихме две покани. Едната е от президента Радев за консултации с парламентарната група на „БСП за България“ утре в 11:30 ч., на която ще се отзовем и ще кажем нашата позиция по отношение на предстоящите процедури и позиции, предстоящи в следващите дни по връчването на мандата. 

Получихме и втора покана от „Има такъв народ“ за консултации за формиране на правителство в Република България. Тази среща ще бъде в събота, тук в парламента. Ние сме готови за диалог и смятаме, че в тази ситуация разговорите между парламентарните групи са необходими, дори и задължителни, за да намерим най-верния път. Излъчваме контактна група, приехме я сега на парламентарна група. Ще участваме в тези разговори по покана на “Има такъв народ”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

„Всичко, което ще се случи в събота в тези разговори ще бъде публично и след тях те ще бъдат отнесени към нашия колективен орган – Националния съвет на БСП. При нас тези решения се вземат от колективните органи. Така че разговорите ще бъдат предавани в Националния съвет. Там ще ги обсъдим и ще получим мандат от Националния съвет как да продължим оттук нататък“, допълни Нинова.

„ПГ на ДПС също ще отиде на разговори с ПГ на „Има такъв народ“, обяви председателят на Движението Мустафа Карадайъ, цитиран от БТА. Той заяви, че срещата ще се случи, а коментарите остави за след нея.

В парламента от партия „Има такъв народ“ обявиха, че в следващите дни ще отправят покана за преговори за съставяне на кабинет към всички партии, но без ГЕРБ-СДС. Планират преговорите да се проведат следващите 3 дни в Народното събрание, съобщи БНТ.

„ГЕРБ няма как да бъдат поканени на подобни разговори, всичко, което се случи в България в икономически, в здравен, в какъвто щете план, е заслуга на ГЕРБ, последните 12 години те са на власт. За конкретните идеи, които имаме в управлението, за имена и постове няма да преговаряме, това сме го казвали многократно и благодарим ви, следете процеса, той ще се случи тук, публично пред всички“, заяви Филип Станев от ИТН.

„Това е първото смокиново листо, което ще трябва да скрие подкрепата, която колегите от ДПС ще дадат за вашето управление. Само че няма да го скрие. Ще трябва цял букет от смокинови листа да съберете. Още поне 10 – 15 комисии. Плюс още няколко патетични скандала, за да обясните на вашите избиратели как изведнъж партиите на промяната от 3 станаха 5. Защото докато тук спорите толкова остро, след малко ще отидете на консултации“, заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Снимка: БТА и БСП

Подобни статии

Top