БСП сигнализира за опасност от екокатастрофа в Асеновград - DC news

БСП сигнализира за опасност от екокатастрофа в Асеновград

Казусът е свързан с изграждането на три кариери.

Красимира Йовкова, председател на Комисията по екология към Националния съвет на Младежкото обединение в БСП, представи казус от района на община Асеновград, който е свързан с изграждането на три кариери.

По-голямата част от местното население водим ежедневни борби да запазим целостта на нашата природа такава, каквато е. Да запазим чистотата на питейната вода, качеството на хранителните продукти, здравето на хората и нашите домове“, заяви тя.

По думите й за 10 години в общината се получават решения за изграждането на три инвестиционни намерения, които са в радиус от два километра помежду си.

„Те са в голяма близост до населените места и до домовете на хората. Това са предпоставки за огромна демографска, социална и екологична катастрофа. Общият брой жители, които биха били засегнати от това нещо, е над 3 100 души“, обясни Красимира Йовкова и допълни, че Младежкото обединение на БСП държи това нещо да спре.

„Усилията ни произлизат от острата нужда да се обединим и да излезем със споделени визия и мислене за създаването на закони, които да бъдат от полза както за защита на природата, така и за човешките права“, уточни тя.

„Миналата седмица от тази трибуна застъпихме екологичната тема, която е сред основните приоритети на БСП, на младите хора в България, но и на всички граждани. БСП иска да опази чисти земята, въздуха и водите на България.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев на пресконференция в Народното събрание.

Социалистът припомни част от последователните действия на левицата в сферата на екологията в последните седмици. Днес левицата сезира за нови два случая в страната.

„Ние последователно ще отстояваме България да има чисти въздух, земя и вода, по този начин се грижим за населението на страната. Младежкото обединение на БСП също силно застъпва тази позиция и активно работи по нея“, обясни депутатът.

Ченчев обясни, че БСП не е против чужди инвестиции в България, но ще предприеме законодателни инициативи. „На първо място, да има законово отстояние и известна дистанция, която да гарантира безопасността на българските граждани от химични заводи, заводи за отпадъци, кариери, които застрашават жителите“, каза още той.

 

 

 

Подобни статии

Top