БСП в Пловдив почетоха паметта на графиня Олга Скобелева на 3 март - DC news

БСП в Пловдив почетоха паметта на графиня Олга Скобелева на 3 март

144 години от Освобождението – историята няма давност

“На 3 март ние прелистваме страниците на Руско-турската война, крачим с прославените руски пълководци Гурко, Столетов, Тотлебен по суровите зимни пътища на Балкана. Пред нашия взор са опълченците, които отбиват на Орлово гнездо яростните атаки на многобройните противници. Героите като Калитин, които с гърдите си защитават Самарското знаме в лютите боеве при Стара Загора. До нас достига незаглъхналото ехо от величавите боеве, в които се изкова едно справедливо дело от легендарните хайдути и продължено от такива , като Раковски и Каравелов, Левски и Ботев”, каза в словото си по повод 144 години от освобождението на България от турско робство председателят на РС на БСП – Тракия Добромира Тошева.

На днешния национален празник социалисти и симпатизанти се събраха по традиция пред паметника на Олга Скобелева, за да отдадат почит към делото на благодетелната руска графиня. Тошева припомни, че майката на известния генерал Столетов пристига с в България начело на Балканския отдел на Руския червен кръст, за да помага на бедстващи българи. В Пловдив за кратко време успява да организира изграждането на сиропиталище. На път за Пазарджик със същата цел е убита от шпагата на мародера Узатис .

„Днес ние сме на лобното място на тази жена, която Вазов нарече „светица“. Поклон!“, каза Добромира Тошева и обяви минута мълчание в знак на дълбока признателност към загиналите за свободата ни руски войници и български опълченци.

Честването продължи с тържествено заседание на Градския съвет на БСП – Пловдив, водено от председателя Димитрина Вакрилова, след което социалистите изкачиха Бунарджика, за да се включат в общоградските чествания на 3 март.

След церемонията пред паметника на Цар Освободител, социалистите положиха цветя на паметниците на Альоша и на руските гробища.

Подобни статии

Top