БСП върна неизпълнен третия мандат, Радев ще обяви дата за изборите след разговор с ЦИК - DC news

БСП върна неизпълнен третия мандат, Радев ще обяви дата за изборите след разговор с ЦИК

Предстои президентът Румен Радев да обяви дата за предсрочните парламентарни избори и да разпусне 48-ото Народно събрание.

Президентът Румен Радев ще се срещне днес с Централната избирателна комисия, за да обсъдят готовността за произвеждане на предсрочни парламентарни избори. След разговора с ЦИК държавният глава ще обяви кога ще разпусне 48-ото Народно събрание и за кога ще насрочи вота.

Румен Радев прие от БСП неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

„Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи за редовно правителство и парламент – такива, каквито ги обсъдихме с вас – законите по ПВУ, присъединяването към Шенген, Бюджет 2023, съдебна реформа. Поканихме всички на разговор и от тези, които дойдоха и от тези, които не дойдоха, но изразиха позиции, стана ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет. „, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Искам да ви поздравя за усилията, които положихте за сформиране на правителство в една много трудна политическа обстановка. Но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Пожелавам ви успех на тях. Днес от 14 часа съм поканил ЦИК да даде повече информация за готовността за парламентарни избори и на базата на тази информация ще взема решение за разпускане на 48-ото Народно събрание и за датата на следващите парламентарни избори“, каза президентът Румен Радев.

Това беше последната възможност за излъчване на кабинет от 48-ото Народно събрание и за пети път за последните две години отиваме към предсрочни избори.

Предстои президентът Румен Радев да обяви дата за предсрочните парламентарни избори и да разпусне 48-ото Народно събрание.

Левицата не успя да събере подкрепа в парламента, след като на организираната от нея лидерска среща се отзоваха само ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, но без да гарантират подкрепа.

Изто1ник: БНТ

Top