БСП внесе подписката за вот на недоверие в парламента. Ето кои го подкрепят

Подкрепа от ДПС за вота, но без подписи, „Воля“ още обмислят как да гласуват

„БСП за България“ внесе 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството заради политиката му по опазването на околната среда и управление на водите, съобщи DarikNews.

„Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на водата и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа. България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от Третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти“, коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Според нея взетите от правителството мерки за преодоляване на водната криза в Перник и разследването на вноса на боклук от чужбина, включително смяната на екоминистъра, са временни и палеативни и няма да доведат до решение на проблема. Ето защо БСП иска политическа отговорност да понесе цялото правителство.

„Ако се намери вода за Перник, питаме управляващите – какво ще се случи с Шумен? Как ще напълнят язовир „Тича“? А Сливен и язовир „Асеновец“? Как ще се осигури вода на Търговище, на Ловеч и много други областни центрове, където има същия проблем?“, попита още Нинова.

В мотивите на вота е залегнала и темата с разследвания внос на боклук у нас.

„Тези боклуци не са паднали от небето. Те са минали през българска митница. За тях са получени разрешения, някой си е поставил подписа за това, за да превърнат България в сметището на света“, коментира още Нинова, според която заради горенето на отпадъци у нас „някой изкарва смъртоносни пари“, замърсявайки въздуха.

На този етап ДПС е единствената парламентарно представена партия, която е завила подкрепа за вота. „Воля“ все още обмислят как да гласуват, а от независимите депутати никой не прояви интерес към свиканите от левицата консултации. Подкрепа с предложения към мотивите от левицата са получили и от някои по-малки партии извън парламента, както и от граждански организации.

1 2

Подобни статии

Top