БСП връща мандата за съставяне на правителство

Решението е на Националния съвет на БСП

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „БСП за България“. Това ще стане днес от 11.00 часа в Президентството – на „Дондуков“ 2.

Припомняме, че на 1 май от БСП обявиха, че ще получат мандата и ще го върнат веднага. На пресконференция лидерът на партията Корнелия Нинова посочи, че отговорността трябва да се поеме от новите политически сили, които пропиляха надеждите на хората.

„Можехме да вземем мандата и да печелим време, за да си направим пиар, но всеки загубен ден в опити за правителство означава, че Борисов остава на власт. А другата възможност – да се върне веднага мандата, е шанс за президента Румен Радев да приеме управлението на страната. При тези варианти – БСП реши да даде възможност на президента да направи служебен кабинет“, обясни тогава лидерът на БСП.

Припомняме, че първият мандат отиде при партия ГЕРБ, които имаха най-много, но недостатъчно гласове за съставяне на кабинет. Те го върнаха. Вторият мандат отиде при партия „Има такъв народ“, които го върнаха веднага.

Ако и БСП върнат мандата, ще се стигне до разпускане на парламента и съставяне на служебен кабинет от президента Румен Радев, както и до насрочване на нови, предсрочни избори.

Подобни статии

Top