Бунарджика напълно преобразен! Фонтани и арт осветление на акведуктите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Уникални фонтани под акведуктите блеснаха с великолепието си

Бунарджика е напълно преобразен след реконструкцията на хълма. Това демонстрира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пред журналисти днес.

Красиви фонтани се появиха под акведуктите, които блеснаха с великолепието си отпреди 60 години.

Според представител на фирмата-изпълнител на обекта за фонтаните има направено и художествено осветление, чиито възможности са за 64 000 цвята.

От вчера са започнали 72-часовите проби за фонтаните, заедно с осветлението, за което може да бъде осигурено и музикален съпровод. Така Пловдив ще разполага с още едни пеещи фонтани.  Софтуерът пък можел да демонстрира и 3D мапинг, а художественото осветление се управлява от мобилен телефон, обясни кметът на „Централен“ и добави, че шадраваните не са работели няколко десетки години. Инвестицията във фонтаните е за над 200 хил. лева.

„Водното съоръжение беше без дъно, така че изградихме наново цялото корито, облицовахме го със сиенит от Македония – същият като този на тепетата“, обясни Стаменов.

„Растителността на хълма е обследвана, като саморасляците се премахват, а защитените растителни видове се запазват. Всички алеи в източната част на хълма бяха основно пренаредени, а под тях бе изградена наново цялата подземна инфраструктура – водопроводи, канализация и отводнителна система. Поставени са тръби за електоинсталация и за оптични кабели, оставени са и 4 допълнителни свободни, за да не се копае и по тях да се пускат необходимите комуникации“, каза още районният кмет.

1 2

Подобни статии

Top