Бундеслигата се завръща!

Светът е вперил поглед в Германия, шест вълнуващи мача днес, сред които Рурското дерби между Борусия (Дортмунд) и Шалке 04

Германската Бундеслига се завръща днес с шест вълнуващи сблъсъка, сред които изпъква Рурското дерби между Борусия (Дортмунд) и Шалке 04.

Това се случва на фона на прекратените шампионати във Франция, Нидерландия и Белгия, неяснотата какво ще се случва в английската Премиър лийг, а в Италия и Испания все още обмислят варианти за доиграване на сезона.

Може много да се говори защо именно в Германия първи подновяват шампионата си по време на пандемията от коронавирус. Страната беше сериозно засегната от инфекцията, но се оказа подготвена. В Германия бяха регистрирани уникално ниски нива на смъртност за Западна Европа и изключително високи на оздравелите. В Германия първият случай на заразен с коронавирус беше регистриран 11 дни преди Италия, но не беше допуснато да се стигне до трагедия. Още през април се заговори за разхлабване на мерките и беше логично да последва и завръщане на спорта и футбола.

Клубовете от Бундеслигата бяха сериозно засегнати от липсата на мачове, тъй като по принцип те разчитат много на феновете, а не на богати собственици или корпорации. Някои се спасяваха с нетрадиционни акции като продажба на билети за несъществуващи мачове. Германската футболна лига създаде фонд за солидарност с капитал 20 милиона евро, който беше попълнен от участниците в Шампионската лига и самата организация. В средата на април авторитетното издание „Кикер“ излезе с материал, че четири клуба ще фалират, ако първенството не се поднови до месец. Икономическата страна на Бундеслигата също не е за подценяване.

Клубовете дават работа на 250 000 души, като в този брой се включват служителите им, играчите, както и други хора, включени в организацията. В по-малките градове понякога клубовете са водещ работодател. В архитект на завръщането на Бундеслигата се превърна директорът на Германската футболна лига Кристиан Зайферт, който работи по това от деня на прекратяването на първенството на 13 март. Той включва много медици и вирусолози в работна група, която изготвя специален протокол и в крайна сметка успява да убеди правителството, че подновяването на сезона няма да е рисковано.

Разбира се, мачовете ще са без публика, като  на стадионите ще могат да присъстват не повече от 322 души, които ще са участници или свързани с организацията на събитието. Много от познатите ритуали като ръкостискания и отборна снимка са отменени.

Календарът предвижда сезонът да се доиграе в седмичен цикъл с два междинни кръга. Целият свят ще отмести поглед от Беларус към Германия, а евентуален успех на Бундеслигата ще вдъхне надежди и на останалите, които се колебаят.

Източник: sportal.bg

Подобни статии

Top