Бутат барбекюто на Цар Киро

Бутат барбекюто на Цар Киро

Багери на строителна фирма ще съборят в сряда барбекюто

на Кирил Рашков с прякор Цар Киро в бившата му лятна резиденция в местността „Изгорялата воденица” край село Катуница. Това е последната постройка, която трябва да бъде бутната там, пише Агенция Монитор. За събарянето й вече има решение на Върховния административен съд, което е окончателно. Багерите са изчаквали, за да минат обжалванията на фамилия Рашкови през всички съдебни инстанции и за да бъде спазен законът, съобщи кметът на Катуница Красимир Юруков.

Самата хасиенда също бе построена незаконно и бе съборена

от община Садово през 2012г. Тогава това бе първата изравнена със земята незаконна сграда на фамилия Рашкови. Месеци по-рано бе срината и масивната ограда на лятната резиденция на Цар Киро, за която той също нямаше редовни документи за строеж. Хасиендата бе едно от любимите му навремето места. Там той бе завъдил стадо сърни, а по-късно в годините разследващите откриха и незаконно отглеждани защитени костенурки.

Именно там Цар Киро бе заграбил общинска земя, което бе началото на конфликта му с бившата кметица на селото София Христова. Именно нейният син Веселин Христев и приятелката му Ваня бяха заплашвани от Кирил Рашков през 2011г., часове преди конфликта в селото да ескалира и да загине, прегазен от цигански микробус Ангел Петров. Денонощие по-късно от мъка по приятеля си почина и 17-годишният Павел. Смъртта на двамата младежи ескалира протести срещу ромските беззакония в цялата страна, а фамилията на Цар Киро бе изселена от Катуница. Самият Кирил Рашков лежа и в затвора заради заканите за убийство към Веселин и Ваня.

След като багерите в сряда приключат с барбекюто му,

ще се пренесат към ул. „Ягода”№9 , където трябва да съборят незаконната лятна кухня на дъщерята на Кирил Рашков – Събка. Нейната къща в същия имот е построена законно, но без документи са лятната й кухня и оградата, които трябва да бъдат премахнати, каза Юруков. Той уточни, че с това събаряне приключва премахването на незаконните постройки и огради, собственост на Кирил Рашков и семейството му.

Още през 2011г. от РДНСК Пловдив излязоха с информация за незаконните постройки и палати на Рашкови. Тогава стана ясно, че има издадени 9 заповеди за премахване на незаконни обекти. Сред тях бяха лятната му резиденция с масивна ограда в местността „Изгорялата воденица”, помощна сграда с покрита тераса на ул. „Марица” 9, друга къща на ул. „Ягода” в Катуница, огради по имотите на Рашкови на улиците „Петко Войвода” и „Ягода”.

Източник и снимка: Агенция Монитор

Подобни статии

Top