Бягството на Жоро Манджата било отклонение от работен обект

Издирването на 42-годишния рецидивист Георги Танчев продължава

„Това не е бягство, това е отклонение от работен обект“. Това обясни в интервю за NOVA зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов за бягството на Жоро Манджата, който преди два дни не се върна след работния си ден в пловдивска мандра, в затворническото общежитие от открит тип „Хеброс“.

Пак бягство от затвора, този път в Пловдив

По думите на зам.-министъра бягството на „този нещастен нарк

Издирването на 42-годишния рецидивист Георги Танчев продължава

„Това не е бягство, това е отклонение от работен обект“. Това обясни зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов за бягството на Жоро Манджата, който преди два дни не се върна след работния си ден в пловдивска мандра, в затворническото общежитие от открит тип „Хеброс“.

Пак бягство от затвора, този път в Пловдив

По думите на зам.-министъра бягството на „този нещастен наркоман“ било съвсем различно от бягството на двамата рецидивисти от затвора в София.

„Отклоненията от общежитията вероятно ще продължат. Нашата общественост като цяло е много слабо запозната с изпълнението на наказанията. Затворническото общежитие от открит тип не е точно затвор“, допълни проф. Проданов.

Издирването на 42-годишния рецидивист Георги Танчев продължава, съобщи пред NOVA днес зам.-районният прокурор на Пловдив и говорител на Районна прокуратура Атанас Илиев. Снощи са били обиколени казина и заведения под тепетата.

Виновните за бягството ще бъдат наказани?

По думите му има законова предпоставка лицата на общ режим, при определени обстоятелства да работят на външни обекти извън сградата на затвора и затворническото общежитие. Тепърва Районната прокуратура ще уточнява обаче причините и обстоятелства, относно пребиваването на Танчев от 8 март до 10 април в затвора и как се е случило бягството му, но засега приоритет е работата по издирването му.

„Всичко около бягството на затворника ще подлежи на проверка и виновните ще бъдат наказани. Предстои да проверим конкретния обект, на който е работил Танчев“, допълни прокурор Илиев. Според полицията пък именно фирмата, наела затворниците за работа в мандрата, има грижата за охраната им.

Затворникът бил издирван месец и половина след влизане в сила на присъдата му

Припомняме, че на 10 април следобед, Жоро Манджата обяснил на работодателя си, че трябва да се срещне със сестра си, която от две години работела в чужбина и че щял да се види с нея на главния вход на мандрата. След това Танчев изчезнал.

Избягалият в Пловдив затворник работел на външен обект

Освен тази едногодишната присъда за държане на наркотични вещества, той имал още една присъда от година и три месеца за притежание на наркотици, която също трябва да изтърпи. Освен това е осъждан и за кражби, извършени в периода от 2008 до 2011 година.

„Сегашната му присъда е влязла в сила през януари“, съобщи Атанас Илиев. По думите му в продължение на месец и половина Танчев бил издирван, за да изтърпи наказанието си, но не е бил намерен на посочените от него адреси.

Подобни статии

Top