Бял ориз, кафяв ориз или киноа – какво да изберем?

Във време, когато рафинираните зърна и захар са определени като сравнително нездравословни, много хора търсят други варианти на храни.

Широко се препоръчва кафяв ориз и киноа вместо традиционния бял ориз и всички неща като тестени изделия, хляб и зърнени храни.

Но има ли разлика между тези 3 популярни храни? Едната по-добра ли е от останалите?

Бял ориз

Докато белият ориз е без глутен (подобно на други естествени оризови сортове, включително кафяв ориз), той вероятно е най-малко „здравословният“ от трите храни до тук.

Защо? Макар и по-естествен от пшеницата и други зърна, белият ориз се преработва до точка, в която здравословните му качества, зародиш и обвивка (части от растенията) са отстранени.

Това прави белия ориз по-малко хранителен и с малко по-висок гликемичния индекс (мярка за това колко храната има тенденция да увеличава кръвната ви захар, като по-високият е по-малко здравословен).

Кафяв ориз

При кафявия ориз (и други естествени видове ориз като див ориз и червен ориз) здравословният зародиш и триците не са напълно отстранени (или олющени), пише beu.bg

Той предлага повече витамини, минерали и хранителни вещества – като селен, магнезий, витамин Е и витамин В – в сравнение с белия му екземпляр и предлага по-обилен и добър вкус, подобен на ядки.

Освен това кафявият ориз има по-високо съдържание на фибриот белия ориз, което означава, че няма да увеличи кръвната ви захар толкова много и може да помогне за регулирането на нивата на холестерола и храносмилането.

Може да се зачудите защо някой ще се занимава с премахването на здравия зародиш и триците, или с други думи ще прави от кафяв ориз бял ориз. Отговорът е, че кафявият ориз обикновено се разваля по-бързо от белия ориз, което го прави малко по-скъп и по-труден за съхранение и транспортиране.

Киноа

Произнасяна КИЙН-Уа, тази зърно-подобна храна всъщност е семето на растение от семейството на сладката трева (спанак и манголд – спанаково, листно цвекло са негови роднини).

Сред многобройните си претенции за  слава, той е добър  ,свободен от животински протеин , източник, който съдържа всичките 9 основни аминокиселини. Подобно на ориза, той също е без глутен. Киноата също е сравнително ниско в скалата на гликемичния индекс, което означава, че няма много да увеличи кръвната ви захар.

Така че, ако избирате между бял ориз и кафяв ориз, обикновено си заслужава да вземете последния. Изборът между кафяв ориз и киноа в повечето случаи зависи от личните предпочитания, тъй като и двете са сравнително равни, когато става дума за ползи за здравето.

Имайте предвид, че всичките три избора имат високо съдържание на въглехидрати в сравнение със свежите зеленчуци, така че ако се опитвате да живеете с ниско съдържание на въглехидрати, не забравяйте напълно да ги прескочите и вместо това да опитате, например,  карфиол.

Подобни статии

Top