Бюджетът на Пловдив през погледа на ВМРО: Кухи приходи, нереалистични прогнози, минуси и няколко плюса

Съветниците на партията в местния парламент няма да подкрепят финансовата рамка за 2021-ва година

Към днешна дата ВМРО няма да подкрепи бюджета на Пловдив. Това заяви градският лидер на партията Борислав Инчев на специална пресконференция, посветена на финансовата рамка на града под тепетата за 2021 година, която предстои да бъде гласувана в Общински съвет, предава репортер на DCnews.bg. По думите на Инчев в тазгодишния проект са заложени кухи приходи и нереалистични прогнози, за които – при неслучването им, не е ясно кой ще поеме отговорност, а резултатът ще е един – орязване на разходи от Капиталовата програма. Самата Капиталова програма Инчев нарече интересна и добра, що се отнася до някой неща.

Така например като плюс лидерът на ВМРО посочи парите за детски градини, ясли и училища по Националната програма, приета по предложение на парламентарната група на ВМРО. Плюс са средствата в размер на 5 000 000 лева за проекта „Модър – Царевец“, както и 4 000 000 лева за ул. „Даме Груев„.

Има, обаче, и критика

За поредна година в програмата влизат обекти, които се търкалят с години, коментира Инчев. Продължават да стоят неразплатени средства в размер на 1 800 000 за площад „Централен“. Явно е нямало пари, посочи той. Потресе ни, че район „Северен“ е заделил на два пъти по 110 000 лева за ремонт на съществуващи детски площадки, добре знаете скандалът, които избухна през миналата година там, каза още Инчев.

ВМРО е против неглижиране на Дондуковата градина. В бюджета за 2021-ва година по тази линия има заделени 200 000 лева, което – под думите на градския лидер, е обидно. Предложението му е или перото да се занули, или да се заложат 1 000 000 лева. Липсват също така средства за ремонти на тепетата – 1 000 000 лева за довършителни действия по Данов хълм, Бунарджика и Младежкия хълм; липсват средства за кръстовища на две нива или кръгови такива.

Опитът да бъде съживена системата за таксуване в градския транспорт е оценена на 600 000 лева от градската администрация. Това, обаче, Инчев нарече нереалистичен опит за съживяване на труп. Молим тези пари да не бъдат влагани в нещо, което мирише на корупция, в система, за която бе казано, че е стартира няколко пъти от следващия месец, а сега излиза, че периодът й на устойчивост изтича и се опитваме да направим нещо, изтъкна лидерът. Предложението му парите да бъдат пренасочени за кръстовища.

Критика отнесе липсата на пари за басейн „Младост“, въпреки наличен готов проект; сериозна критика получи и идеята ул. „Младежка“ да се отдаде отново на концесия, макар кметът на района да обяви, че има проект за зоната. Друга глупава идея – по думите на Инчев, е идеята Общината да си откупи пешеходния мост (цитирам) „от закъсалата банка, от банката, която да питаш как е отпуснала тези пари на концесионера и сега ще дадем 4 3000 о00 да си ги купим. И като ги дадем, кое от останалите неща няма да се осъществи„, повдигна въпроса той. И за финал – като напомпено описа градският лидер обстоятелството, че планираните проектите са концентрирани в Голяма община, районните администрации са тотално забравени и функцията на кметовете по районите – сведени до запълване на дупки.

Предложенията на ВМРО

Още днес от ВМРО ще внесат в Общината своите бюджетни предложения, част от които са: довършване на Зоопарка, средства за закупуване на още паркомати, пари за изграждане на съоръжения за деца с ограничена подвижност в съществуващи детски площадки, средства за проектиране на бул. „Марица“ – Север, както и за парк край базата на „Ботев Пловдив“ в квартал „Коматево“.

Ето и пълния списък: 

Да се предвидят средства в размер на 100 000 лева за извършване на текущи ремонти в сградите на читалищата на територията на Община Пловдив.

Да се предвидят 540 000 лева за проектиране и изграждане на 18 нови детски площадки по 3 във всеки един от районите в Пловдив, съобразени с изискванията на Наредба № 1 на МРРБ от 2009 година. Парите да бъдат предвидени по бюджетните сметки на съответните райони като за всеки район се предвидят по 90 хиляди лева. И отделно от тях 100 000 лева за съоръжения към съществуващите детски площадки за деца с ограничена подвижност.

Да се предвидят 400 000 лева за ремонт на съществуващи и изграждане на нови тротоари в близост до детски и учебни заведения на територията на община Пловдив, разпределени по следния начин: Район Централен 100 хиляди, Район Южен 100 хиляди, Район Северен 70 хиляди, Район Източен 40 хиляди, Район Тракия 60 хиляди, Район Западен 30 хиляди. Средствата да се предвидят по бюджетните сметки на районите.

Да се предвидят средства в размер на 200 000 лева за изграждане на видеонаблюдение в парковете и детските площадки на община Пловдив.

Да се предвидят средства за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми т.нар. „Фонд Ин Витро“ в размер на 140 000 лв.

Да се предвидят средства в размер на 400 000 хиляди лева за продължението на ул. „Македония“ от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“.

Да се предвидят средства в размер на 60 000 лева за проектиране на Разширение, реконструкция и основен ремонт на бул. „Марица-север“ от моста на Университета по хранителни технологии до моста на Панаира.

Да се предвидят средства в размер на 50 000 лева за демонтиране на опасна въздушно-контактна мрежа на места, на които има влезли в сила Заповеди за премахването и.

Да се предвидят по 60 000 лева за всеки от районите за проектиране на нови паркове, на нови места за почивка, рекреация и отмора и за проектиране на благоустрояване в междублокови и околоблокови пространства.

Да се предвидят 2 000 000 лева за изграждане на паркинги, парко-места и за обособяване на места за паркиране на МПС, в междублоковите пространства.

Да се предвидят 700 000 лева за завършване на зоологическата градина.

Да се предвидят 200 000 лева за закупуване на паркинг-автомати.

Да се предвидят в размер на 500 000 лева за създаване на фонд „Образована раждаемост“ целящ изпълнението на „Програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на община Пловдив“.

Подобни статии

Top