Чанове гонят злите сили на месопустния карнавал в Дедово - DC news

Чанове гонят злите сили на месопустния карнавал в Дедово

90-годишният Радко Георгиев ще поведе кукерското шествие

Тежки медни и тучени чанове ще възвестят в 11 часа началото на традиционния месопустен карнавал в Дедево/Дедово. Местните кукери със страшни маски и пъстри и рошави костюми ще поведе 90-годишният Радко Георгиев.

Негов подгласник ще е племенникът му Ангел Георгиев, и двамата от стария дедевски род Мишайкови. Дружината от дядовци, следвана от деца и внуци, ще обходи къщите в Дедево, за да пропъди злите сили и студа и да примами здравето, доброто, добруването и берекета.

В 14.30 часа на площада в селото карнавалните чанове на местните кукери ще зазвънят в ритъма на „Чановете“ – асеновградски оркестър с ръководител Недялко Димитров.

Кметският наместник Иван Арамазов ще поздрави жителите и гостите на малкото родопско село с празника, първи предвестник на пролетта.

В 18.30 часа ще лумне и обичайната за месни заговезни 3-метрова купа̀ хвойна. Около огъня, символизиращ  светлина, сила и здраве, кръгът на празника ще затвори  общоселското хоро.

Спонсори ще се погрижат карнавалците – дедевци и гости, да заговеят с богата скара, мезета и питиета. Музикантите ще подгряват всеобщата веселба до 20.30 часа.

Песните на медни звънци и гайда ще огласят и съседното село Бойково. Кукерското шествие ще започне от 9 часа  пред читалището.Кулминация на празника е церемонията „Сватба“, която започва в 12,30 часа. Празникът ще продължи с всенародно веселие.

И тази година кукерската дружина ще прогони злото в село Ситово, а Старецът ще донесе здраве и берекет. Празникът ще започне с изкачване до „Юртен“, където пред читалището ще е разположена маса с дарове за старците, които образно ще „обиколят селото“ и ще нарекат за здраве и плодородие. Там ще получат и “ разрешението“ с печат от кмета, че могат да извършат съд. След това ситовската дружина ще се отправи към “ Ливади“, а гостите ще наблюдават на площада целия ритуал. Накрая кръгът на хорото, под звъна на чановете ще затвори за още една година човешкото пространство за добруване, изобилие и небесна закрила.

С помощта на НЧ „Родопска искра 2020“ бе възродена една от лилковските традиции – кукерското шествие -„Старци“. То ще се проведе на 27.02.2022г./неделя/  от 11:30ч. на центъра на с.Лилково.

Цветното шествието от кукери и комедийни герои ще събере много гости на високите села от община „Родопи“.

Подобни статии

Top