Часовниковата камбанария на Горноводенската църква отново ще тиктака

Близо век той отброява минутите и часовете от камбанарията на храм „Успение на Света Богородица- Златна ябълка“, която е един от символите на селото

С обновена камбанария и работещ часовник ще посрещне тази година празникът Златна ябълка храм „Успение на Света Богородица “ в асеновградския квартал Горни воден. Живота на стария  механизъм ще върнат майстори от Пазарджик, които трябва да го поправят до 13 април, когато стотици жени от цялата страна  ще дойдат  в църквата с надеждата да заченат рожба.

Часовникът е донесен от Виена и е монтират през 1910 година. Оттогава до преди няколко години той отброява минутите и часовете от камбанарията на храм „Успение на Света Богородица- Златна ябълка“. „Щом часовникът е вървял близо 100 години, трябва да върви и по-нататък”, коментират хора от селото.

Празникът Златна ябълка, който е местен и се чества само в Асеновград ще бъде посрещнат и с възстановена камбанария. Тя е била построена в края на 19 век. След 120 години, когато  започнала да се руши,  благодетел ще я ремонтира и поддържа.

Странен сън довел дарителя  до храма в Горни воден. Той решил да изпълни волята на майка си,

която неколкократно насън му поръчала да извърши ремонт на стъпалата, които водят до 200 килограмовата камбана.

Около година била необходима, за да се започне възстановяването на камбанарията, тъй като храмът е паметник на културата. Наложило се дори да бъде преместен електрически стълб, който бил в непосредствена близост до 15 -метровата кула.

„На метър от камбанарията висяха електрически  кабели и заради тях не може да се изгради скеле. Затова, по молба на Пловдивска митрополия, от  ЕВН преместиха съоръжението“, обясни архиерейският наместник отец Йордан Георгиев.

По думите на отец Йордан Георгиев ще бъде укрепена фасадата на камбанарията, като се запази автентичния и вид, ще се ремонтират и стълбите в храмовата постройка, които вече са прогнили.

Горноводенският храм е известен с чудотворната икона на Божията майка и уникалния празник „Златна Ябълка“, който се чества две седмици преди Великден и събира бездетни жени от близо и далеч, които се надяват на Божията благословия за рожба.

Подобни статии

Top