Частично бедствено положение обявиха в Старосел и Кръстевич

Пожарите вече са локализирани, огнеборци и военнослужещи все още дежурят на място

„Ще обявя частично бедствено положение, за да може хората, останали без подслон и които няма къде да отидат, да получат някаква помощ“. – Това съобщи пред БНТ тази сутрин Пенка Ганева, кмет на Хисаря, след пожара в село Старосел, който се разгоря вчера.

Тази сутрин вече са локализирани пожарите в Старосел и Кръстевич. Екипи на огнеборците обаче продължават да дежурят на място.

Шест са изгорелите къщи в стихията в Старосел, която вчера наложи евакуацията на 10 души. На мястото пристигнаха психолози от БЧК, както и доброволци, готови да помогнат на пострадалите хора.

„Това е ужас – невиждан, нечуван“, сподели пред БНТ Радка, която е свидетелка на пожара.

„Хеликоптерът на военните, който се включи, направи много курсове и спаси дерето от пожара, както и цяла кравеферма и животните в нея“, сподели друга жителка на Старосел.

Има и немалко загинали животни в селото.

Предполага се, че огънят е тръгнал от земеделска работа на стърнища.

От 07.00 ч. днес 26 военнослужещи с 4 автомобила от състава на 61-а механизирана бригада Карлово участват в гасенето на пожарите край селата Кръстевич и Старосел, Община Хисаря, съобщиха от Министерство на отбраната.

Модулите за гасене на пожари работят в координация с останалите институции, които полагат усилия в овладяването на огъня и ограничаване на по-нататъшното му разпространение.

Още два модула за гасене на пожари от военни формирования от състава на Сухопътните войски оказват помощ при погасяването на големи горски пожари в областите Хасково и Благоевград, допълниха от МО.

Снимка: стоп кадър БНТ

Подобни статии

Top