Частично бедствено положение в община Лъки заради пожара над Югово

Засега не се налага евакуация на хората

Обявиха частично бедствено положение в Община Лъки заради пожара над Югово. Днес огънят над родопското село се разгоря с нова сила заради силното слънце и високите температури, съобщи bTV.

Тази сутрин около 10.30 ч. огънят е започнал да се разпространява заплашително надолу по склона. Доброволци и военнослужещи се опитват да спрат фронта на границата с широколистна гора.

Според кмета на Югово Владимир Гаджуров ситуацията остава сложна. Огнеборците имат нужда от подкреплението на още доброволци с лопати и пръскачки. Днес 11 души правят просека на около 500 метра над селото, а тази нощ на мястото ще има и дежурни, за да са спокойни жителите му.

„Ситуацията е сериозна, но засега не се налага евакуация на хората“, съобщи пред радио Пловдив началникът на аварийно-спасителния отряд в пловдивската пожарна главен инспектор Димитър Бришимов.

Той подчерта, че имат готовност да оповестят евентуална опасност и да извадят хората, когато е необходимо. „Възможно е пожарът да достигне Югово през нощта, но там ще бъдат разположени войници, пожарникари и доброволци с техника и ще се опитаме да го пресечем“, каза Бришимов.

Вертолет „Кугар“ от 24-а авиационна база-Крумово излетя в 12.30 ч. днес, за да се включи отново в гасенето на пожара в района на село Югово, а 46 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград оказват помощ на терен.

Вертолет „Кугар“ отново в битка с огъня над Югово (СНИМКИ)

Заради температурната инверсия нощем и рано сутрин димът от пожара пада в ниските частии вече две нощи се усеща в населени места в периметър от около 30 км., включително и в Асеновград, Перущица, Марково, Гълъбово и Брестовица.

Снимка: Министерство на отбраната

Подобни статии

Top