Частично бедствено положение заради голям пожар и във Велинградско (СНИМКИ) - DC news

Частично бедствено положение заради голям пожар и във Велинградско (СНИМКИ)

Пожарът южно от Велинград е обхванал площ  от 1000 дка  – гора, сухи треви и храсти

Частично бедствено положение обявиха в община Велинград. То влезе в сила вчера вечерта от 20 часа и ще продължи до 20 часа на 12 август. Частичното бедствено положение важи за района на ДЛС “Чепино“ и ДГС“Алабак“, в местностите „Бачовица“ и „Сивек“.

Заповед за това е публикувана на сайта на община Велинград.

Основните причини за кризисната ситуация са разрастващите се пожари в горските местности и задимяването на част от територията на община Велинград, както и опасността от обгазяване и задимяване на града, с което се застрашава живота и здравето на населението.

Вчера в района пламна пожар южно от Велинград, който обхвана площ около 1000 дка, от които около 300 дка иглолистна гора и 700 дка сухи треви и храсти, съобщиха от ГДПБЗН.  На моменти пожарът е върхов и се влияе от посоката и силата на вятъра, уточняват от общината във Велинград. Прави се просека, тъй като гората е много гъста и непроходима. Екипи на пожарната и горски служители гасят огъня, късно снощи пожарът бе ограничен, а днес гасенето продължава.

На място са изпратени всички екипи на РСПБЗН-Велинград, насочени са и още 30 пожарникари от останалите служби в областта, съобщиха от полицията в Пазарджик. На място са и служители на двете горски стопанства в района с тежка техника. Представители на общината във Велинград също оказват съдействие, има много доброволци, водоноски и техника, която да направи просека, с която да се локализира пожара. Там е и директорът на РДПБЗН-Пазарджик комисар Ангел Ангелов.

Въведен е в действие План за защита при бедствия на Община Велинград, част „Пожари”. Движението на хора и МПС в района на обявеното бедствено положение е силно ограничено.

Заповедта на кмета на Велинград Костадин Коев е издадена след решение на Кризисния щаб в общината.

Снимки: Фейсбук/Димитър Бояджиев

Подобни статии

Top