Чая заля пътя за Крумово, спряха движението

Нивото на река Марица след обилните валежи е повишено, но е далеч под критичната точка

Река Чая е излязла от коритото си този следобед и е заляла пътя за Крумово под ЖП надлеза Ягодово-Катуница. Движението е спряно. Предприемат се мерки като на мястото са екипи от РД“ Пожарна безопасност и защита на населението“ и полицията.

Това съобщиха от Областна управа по повод актуалното състояние на реките и язовирите в Пловдив и областта.

Ситуацията с язовирите и реките на територията на цялата Пловдивска област продължава стриктно да  се следи предвид усложнената метеорологична обстановка, подчерта областният управител Дани Каназирева.

Към този час нивото на река Марица след обилните валежи е повишено, но е далеч под критичната точка.

За момента единствено в две населени места – с. Крушево- община Първомай и с. Болярино –община Раковски, отводнителните канали са достигнали своя максимум и се следи ежечасно нивото им.

Обстановката с големите язовири на територията на областта към момента е под контрол.

Пикът на максималния приток вода към язовирите от каскада Доспат – Въча е достигнат по обед и се очаква в следващите часове намаляване на постъпващата в язовир Цанков камък вода. В язовир Въча към момента има още 15,6 мил. куб. м. свободен обем, който е достатъчен да поеме постъпващата вода занапред.

Малките язовири, стопанисвани от общините в областта, имат достатъчно свободен обем, като само тези в община Карлово са 65% запълнени.

Язовирите на Напоителни системи също имат големи свободни обеми. Това са Пясъчник, Домлян, Брягово, Леново, 40-те извора, Сушица – няма риск от преливане.

Снимката е илюстративна.

Подобни статии

Top