Чепеларе събира звездите на световното ски-ориентиране

Повече от 230 елитни състезатели пристигат в зимната перла на Родопите

Повече от 230 елитни състезатели ще пристигнат идната седмица за Европейското първенство по ски-ориентиране, домакин на което тази година е зимната перла на Родопите – Чепеларе. Надпреварите ще важат още за Световната купа, а заедно с това ще се състоят Световните първенства за ветерани и за младежи до 23 г.

Една от най-големите звезди в дисциплината е световният и европейски шампион Станимир Беломъжев – най-яркото име сред 13-те български участници, които ще ни представят при мъжете и жените. В мъжкия ни състав личат интересни заявки. Баща и син ще се състезават един срещу друг в два от стартовете. Ветеранът Николай Димитров е предвиден за всички пет състезания, а синът му Димитър Димитров, който е на 15 г. ще участва в спринта и средната. Още двама млади състезатели са включени в отбора – Йордан Йорданов и Борис Карабойков. Съставът се допълва от опитния Боян Софин.

При жените, Андрея Дяксова и Теодора Малчева ще участват във всички пет старта, а Евангелина Дяксова е предвидена за три състезания. Калина Недялкова и Цвета Комитска са други две имена в отбора, допълнен с младите състезателки от габровския клуб „Узана“ Ана-Марея Игнатова и Ясемин Занкова, които ще опитат силите си в спринта и средната дистанция. Треньор на селекцията е Иван Беломъжев.

Общо 20 държави ще изпратят свои представители, като с най-пълни отбори са традиционните сили в дисциплината Швеция, Финландия, Русия и Норвегия. Подготовката за шампионата продължава при изключително строги мерки срещу Ковид-19. С оглед на последните новини около развитието на пандемията бяха отменени официалните събирания, а церемониите по откриване и награждавания са съкратени до минимум. Състезанията ще се състоят в местността Хайдушки поляни и започват следващата събота със спринта.

През тази година Чепеларе спечели титлата „Европейски град на спорта“ и е с най-много олимпийци в проекто състава на България за Зимните игри в Пекин идния месец.

Подобни статии

Top