Черешова задушница е! Ето какво задължително трябва да направите

Почитаме душите на мъртвите

Черешова Задушница се отбелязва винаги в съботата преди празника Петдесетница и е позната още под името Спасовска Задушница. Подобно на Архангелова Задушница, това е денят, в който живите трябва да отидат в църквата, за да измолят прошка за душите на починалите си близки.

В храмовете се отслужва заупокойна литургия за успокоение душите на мъртвите.

Основната разлика между Черешова Задушница и останалите задушници е, че на този ден, както на Великден, в доста части на страната жените боядисват яйца, но само в червен цвят. Които яйца се слагат в подавките.

Какво се подава и какво се носи

На Черешова Задушница също се приготвят подавки, които се раздават както на близките, дошли да почетат паметта на мъртвия, така и на непознатите хора, с които се срещаме на гробищата.

Ето какво се прави на Черешова Задушница

Характерното за Черешова Задушница е, че в подавките, освен традиционните обредни хляб, варено жито и вино, се слагат и череши. От там идва и името на деня, тъй като тогава е първото опитване на черешите за сезона.

Като е задължително това първи да „направят“ мъртвите като им се занесат череши на гробовете.

Обредният хляб трябва бъде украсен с кръст, а с виното трябва да се прелее гроба. В подавките се слага и по едно червено яйце, ако във вашия регион съществува обичай за боядисване на яйца на Черешова Задушница.

Самите подавки се носят

1 2

Подобни статии

Top