Черната вдовица и съучастникът й остават зад решетките

Бойка Янушева и ливанецът Слейман Хамед бяха обвинени в „пране на пари“ чрез фишинг измами

Състав на Пловдивския апелативен съд остави в сила потвърдената  от Окръжен съд  мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 62-годишната Бойка Янушева и 42-годишния ливанец Слейман Хамед, обвинени в „пране на пари“.

Янушева и Хамед, който е с двойно гражданство/българско и ливанско/, са обвинени за това, че през 2021 г. в гр. Пловдив, след като са се сговорили предварително, са извършвали финансови операции с имущество, за което са знаели, че е придобито чрез престъпление или друго обществено опасно деяние. Двамата са извършили прането на пари чрез 17 банкови превода за общо около 0.5 милиона евро. Други 90 превода не са осъществени, заради блокиране на сметката.

Всъщност става дума за крупна схема за изпиране напари чрез фишинг измами, която действала чрез добре смазан механизъм, с участието на хакери, социално слаби лица, дружества „бушони“ и десетки банкови сметки.

В Пловдив разбиха мащабна схема за пране на пари, източени чрез фишинг атаки

Според апелативния съд събраните по делото доказателства продължават да обосновават предположение, че Янушева и Хамед са извършили престъплението, за което са им повдигнати обвинения.

Апелативните магистрати споделиха виждането на колегите си от Окръжния съд, че опасността от извършване на престъпление и укриване от страна на обвиняемите е налична. В тази връзка обърна внимание на сложната и прецизна предварителна подготовка на посегателството, което има трансграничен характер и предмет с колосална стойност, обединило е усилията на добре координирани лица (помагачи и извършители), а жалбоподателите са увлекли в престъпния замисъл и няколко наказателно неотговорни лица.

Окончателно! Перачите на пари чрез фишинг атаки остават зад решетките

Съдебният състав посочи, че тези обстоятелства значително завишават тяхната степен на обществена опасност и сочат съвсем реална опасност двамата да продължат престъпната дейност. Взе предвид и факта на осъждането на всеки от двамата за други престъпления, който показва тяхна склонност да накърняват защитаваните от наказателното право обществени отношения. Занима се и с възражението за влошаване на здравословното състояние на всеки от жалбоподателите и го отхвърли, като се позова на изготвените експертизи, които не сочат заболявания, несъвместими с условията в ареста.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Бойка Янушева беше известна като Черната вдовица, след като погреба двамата си съпрузи.

На 30 декември, ден преди новата 1999 година, собственикът на „Мотобойс“ Георги Манчоров е открит разстрелян в апартамента си в  „Тракия“, пише в. „Марица“. Веднага след убийството криминалистите разпитват Янушева и съдружниците й, правят обиски в офисите и в дома й. Доказателства, които да я свързват с разстрела, не са открити. Фактът, че убиецът е влязъл в апартамента с оригинален ключ, буди подозрение.

Няколко години по-късно Янушева погребва и следващия мъж, с когото живее – о.з. полковника от Държавна сигурност Ленин Димитров. През годините Янушева бе замесена в серия измами и има няколко присъди.

Подобни статии

Top