Чернобилската АЕЦ няма електрозахранване, до 48 часа може да се стигне до изтичане на радиация - DC news

Чернобилската АЕЦ няма електрозахранване, до 48 часа може да се стигне до изтичане на радиация

Ситуацията е изключително опасна, алармира и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба

Електрическото захранване на атомната централа Чернобил и нейните системи и оборудване за сигурност са напълно изключени заради руските военни действия, обяви днес украинският енерго оператор „Укренерго“, предаде DarikNews.

„Централата Чернобил беше напълно изключена от електрическата мрежа заради военните действия на руския окупатор. Обектът няма повече електрическо захранване“, казва операторът на страницата си във Фейсбук.

„Офанзивата беше в ход и не беше възможно да се възстановят електроснабдителните линии“, допълва операторът.

http://

В Чернобил има реактори, които вече не са в употреба и инсталации за складиране на ядрени отпадъци.

Вчера Международната агенция за атомна енергия каза, че  дистанционното предаване на данните от системите за контрол, инсталирани в Чернобил, е прекъснало. Агенцията визираше камерите и други средства, разположени от нея в Чернобил в рамките на нейната мисия за надзор на ядрените програми по света.

Над 200 техници и охранители са блокирани в Чернобил и работят вече 13-и ден без прекъсване под руско наблюдение.

МААЕ поиска от Русия да разреши на служителите да се сменят, да им се дават почивки и да има установено работно време, което е от съществено значение за сигурността на обекта.

В хранилище за отработено ядрено гориво-1 се съхраняват около 20 000 касети отработено гориво. Те се нуждаят от постоянно охлаждане, което е възможно само ако има ток, съобщават още от оператора. Ако го няма, помпите няма да се охладят. В резултат на това температурата в задържащите басейни ще се повиши.

„Силно обезпокоен съм от трудната и стресираща ситуация, в която се намира персоналът на централата в Чернобил и от потенциалните рискове, които това носи за ядрената сигурност“, предупреди шефът на МААЕ Рафаел Гроси.

Той предложи на няколко пъти да посети Украйна с цел установяване на договорна рамка, която ще гарантира сигурността на ядрените обекти по време на конфликта. Това е първи конфликт, който се разразява в страна, която има голяма ядрена програма.

http://

От централата обясняват, че 48 часа след изключване на тока, ако захранването не бъде въстановено, ще настъпи изпарение, което ще доведе до ядрен разряд. Вятърът може да пренесе радиоактивния облак в други региони на Украйна, Беларус, Русия и Европа. Освен това вътре в съоръжението няма вентилация.

Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко заяви, че украинските власти не знаят какво се случват в Чернобилската централа, предаде Ройтерс. Той добави, че Украйна няма контрол и над случващото се в Запорожката ядрена централа, която също беше превзета от руските сили и където се смята, че са разположени 400 руски военнослужещи.

Същевременно украинската държавна ядрена компания „Енергоатом“ заяви, че радиоактивни субстанции биха могли да изтекат от Чернобил, защото след прекъсване на захранването с ток, там не може да се охлажда отработеното ядрено гориво, предаде Ройтерс.

Днес пък говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия е взела под контрол редица ядрени обекти в Украйна, за да не допусне ядрена провокация от страна на украинските бойци, тъй като заплаха за това реално съществува, предаде ТАСС. Захарова твърди още, че контролът на ситуацията в Чернобил сега се осъществява съвместно от руските военнослужещи, украинските специалисти и националната гвардия на Украйна.

Министърът на външните работи на Украйна призова Русия да прекрати огъня край Чернобил, за да може да се извърши спешен ремонт, съобщи BBC.

Дмитро Кулеба каза, че резервните дизел генератори имат 48-часов капацитет за захранване на централата. „След това охладителната система на хранилището за отработено ядрено гориво ще бъде спряна, което може да доведе изтичане на радиация“, написа той в Twitter.

http://

В изявление, публикувано в сряда, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) увери: „Поради времето, изминало след аварията в Чернобил през 1986 г., топлинният товар на басейна за съхранение на отработено гориво и обемът на охлаждащата вода, съдържаща се в басейна, са достатъчни за поддържане на ефективно отвеждане на топлината без необходимост от електрическо захранване.“

За момента  нивата на радиация около Запорожската атомна електроцентрала са нормални.

Извършва се ремонт на блок, повреден от бойни действия, каза Петро Котин, ръководител на държавната ядрена фирма Енергоатом.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top