Честит празник, пловдивчани!

Пловдив отбелязва тържествено

132-рата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В 9.30 часа ще бъде даден старт на 42-ия Международен мемориален маратон „Съединение“.

Той ще тръгне от площада в град Съединение, а финалът ще е на площад „Съединение“ в града под тепетата. Награждаването на победителите е в 12.00 часа.

Годишнината ще бъде отбелязана с още едно спортно събитие – велопоход, който също тръгва от Съединение към Пловдив. Стартът е в 09:00 часа. Всеки участник ще получи стартов номер и фланелка на кампанията „Аз карам велосипед, последвай ме!“.

Събитието е част от календара на четвъртото издание на кампанията, чиято цел е насърчаване на колоезденето в градска среда и популяризиране на здравословния начин на живот и придвижване.

От 10.00 часа в катедралния храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов, а в 11.30 часа – пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

Тържествата продължават в 12.00 часа на площад „Стефан Стамболов“, където ще бъде изнесен концерт на Духов оркестър – Пловдив. Успоредно с него, до 16.00 часа, в парк „Лаута“ ще има празничен фолклорен концерт на оркестър „Канарите“ с ръководител Атанас Стоев.

От 17.30 на площад „Стефан Стамболов“ е предвиден празничен концерт с участието на Биг Бенд – Пловдив и солисти. На площад „Централен“, пред Военния клуб, час и половина по-късно е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“.

19.45 часа в Музея на Съединението ще бъде открита изложбата „Непознатата война“, а в 20.30 часа на площад „Съединение“ е тържествената заря-проверка, на която слово ще произнесе президентът на Република България Румен Радев.

Подобни статии

Top